Practic nu au mai rămas oameni care să nu fi zburat măcar o dată cu avionul. Însă, știți și tot ce se întâmplă la bordul navei aeriene în timpul zborului, sau totuși mai există secrete ascunse de pasageri? Probabil urmează să fiți uimit. Dacă niciunul din aceste 25 puncte nu vă va surprinde, atunci cu siguranță sunteți un însoțitor de bord după profesie.
- În timpul unei aterizări de urgență ar fi bine să nu încrucișați degetele ambelor mâni după cap. Dacă ceva greu va cădea de deasupra, ar fi bine să aveți măcar o mână sănătoasă.
- Numărați câte rânduri aveți până la cea mai apropiată ieșire de urgență. În cazul unui pericol există o șansă că nu veți putea vedea nimic din cauza fumului sau altor circumstanțe, iar în așa situații este foarte dificil să găsești ieșirea și să-ți salvezi viața.
- În compartimentul de marfă al aeronavei uneori pot fi transportate trupuri, și este ceva normal pentru cei ai căror apropiați mor departe de casă. Se mai întâmplă ca „bagajul” să curgă și să murdărească restul valizelor. Totuși, există o problemă încă mai gravă – transportarea peștelui, mirosul căruia va fi extrem de dificil de-l scos dacă va nimeri pe bagajele voastre. Din această cauză, serviciul de ambalare a valizelor cu folii de plastic este foarte util. Praful nu este cea mai strașnică problemă din compartimentul pentru marfă.
- Majoritatea întârzierilor „din motive tehnice” sunt de fapt din cauza pasagerilor – un brusc atac de panică, cineva întârzie, conflicte cu reprezentanții companiei și așa mai departe. Factorul omenesc încă nu a fost anulat. Și chiar mai bine e că astea-s motivele, ci nu defectarea tuturor motoarelor navei în ultimul moment.
- Însoțitorii de bord au o poreclă specială pentru cei ce trișează, prefăcându-se invalizi și cerând permisiunea de a urca la bord pe un scaun cu rotile. Astfel ei ajung la bord printre primii și fără a sta în rând. Apoi, când vine timpul de a coborî, ei din senin se vindecă și părăsesc bordul navei de sine stătător. Ăștia au fost porecliți „miracole”, căci cum poți lămuri o însănătoșire bruscă la înălțimea de câteva mii de metri deasupra pământului? Doar miracol! Cel puțin, o așa poreclă sună mai diplomatic decât „mincinos”.
- Este practic imposibil o navă aeriană să se prăbușească din cauza unor turbulențe. Cu mult mai periculoasă este ciocnirea avionului în timpul zborului cu ceva sau cineva de niște dimensiuni mici. Spre exemplu cu o pasăre care ajunge în turbina motorului. Sau chiar cu un stol de păsări.
- Avioanele comerciale pot zbura chiar și cu un singur motor.
- Majoritatea accidentelor aeronautice au loc nu în zbor, ci în primele minute de la decolare sau în timpul aterizării.
- În timpul zborului, băuturile alcoolice acționează mai accentuat asupra corpului uman, decât pe pământ. Din această cauză, însoțitorii de bord adesea spun că o băutură alcoolică în cer este egală cu două pe pământ.
- Pasagerii adesea schimbă scutecele bebelușilor direct pe măsuța pentru cafea, așa că fiți mai atenți și spălați-vă mâinile mai des.
- Echipajul navei aeriene adesea lucrează câte 6 zile la rând aproape fără odihnă. S-au obișnuit cu asta. Chiar și piloții…
- În unele companii aeronautice, stewardesele sunt plătite pentru orele dintre zboruri, adică de la momentul când echipajul părăsește avionul după aterizare, până urcă din nou la bord după o pauză. Deci, dacă pasagerii trec pe la locuri foarte lent sau nicidecum nu vor să părăsească salonul după aterizare, însoțitorii de bord se pot supăra rău. Totuși, ei oricum vor fi mereu amabili și zâmbăreți. Aceasta le e datoria.
- Unii lucrători ai aeroportului îi poreclesc pe angajații departamentului de bagaje cu o poreclă foarte neplăcută – «șobolanii rampei».
- Unele aeronave noi au un compartiment separat pentru pasagerii care mor chiar în timpul zborului.
- Dacă însoțitorul de bord consideră vreun pasager suspect, el se poate adresa pilotului iar acesta are tot dreptul de a debarca sau izola clientul. Așa că nu vă comportați urât și nu supărați stewardesele.
- Dacă un motor este incendiat, el se poate stinge de sine stătător în timpul zborului. Totuși, chiar dacă focul nu se stinge singur, motorul este proiectat în așa mod, încât să se ardă complet și să cadă fără a deteriora aripa. După cum am mai menționat, avionul poate ajunge la cel mai apropiat aeroport cu un singur motor. Inginerii se gândesc foarte mult la siguranța pasagerilor.
- Cel mai probabil, la bord există vreun defect. Adesea așa și este. Sunt eliminate doar cele mai critice defecțiuni, orice alt defect care nu amenință viața pasagerilor este lăsat de-o parte pe o perioadă foarte și foarte lungă. Doar cele mai noi aeronave sunt 100% în regulă. Probabil…
- Niciodată nu vă descălțați în avion. Podelele sunt foarte murdare chiar dacă nu par a fi. Este foarte posibil că în ultimul zbor cineva care stătea pe scaunul de alături a vomitat, iar curățată podeaua a fost în grabă, doar ca murdăria să nu fie vizibilă.
- Bagajele cu inscripția „fragil” sunt aruncate la fel ca și celelalte bagaje.
- În timpul zborurilor de scurtă durată, echipajul are doar o singură oră între zboruri, și într-un așa interval scurt de timp este imposibil să curăți ideal avionul.
- Dacă încă nu ați văzut cum oamenii se lovesc cu capurile de tavan și peste voi nu a căzut niciodată bagajul de mână, atunci nu știți ce înseamnă cu adevărat o turbulență. Micile scuturături nu sunt luate în considerație.
- Dacă în salon cade presiunea, aveți doar câteva secunde pentru a îmbrăca o mască de protecție. Nu ezitați!
- Dacă aveți un zbor lung cu un număr mare de îmbarcări și debarcări, încercați să faceți un duș la unul din aeroporturi. Fiți siguri că oboseala va dispărea ca prin miracol. Însă, dacă nu aveți o așa posibilitate sau aeroportul la care vă aflați nu prestează astfel de servicii, chiar și schimbul îmbrăcămintei vă poate ajuta. Fiți siguri în experiența stewardeselor. Adesea, o astfel de metodă îi ajută să se simtă mai bine când au o zi încărcată.
- Dacă rămâneți treaz cât mai mult timp înainte de zbor, oboseala vă poate ajuta să treceți foarte ușor peste cursă. Veți adormi rapid și cea mai mare parte a zborului va trece aproape neobservată. Această metodă poate ajuta foarte mult pasagerii cărora le este frică să zboare.
1.A-ți știut că zborul este cea mai sigură metodă de a călători? Doar în SUA, în fiecare an, 30 000 de oameni mor în accidente rutiere. Adică, aproape 100 oameni pe zi. În același timp, statistica arată că în ultimii câțiva ani nu a murit nici un om în urma unui accident în timpul zborului (cel puțin pe teritoriul Statelor Unite). Să urci într-un autocar este mai periculos decât să urci într-un avion, și acest fapt este dovedit de statistici reale.