Culorile ne ademenesc, ne inspiră și ne uimesc. Mereu tindem să le avem pe cele preferate în vizor, alegându-ne culorile hainelor pe care le purtăm, sau camerei în care petrecem o mare parte din timpul nostru după propriile dorințe. Culorile ne înconjoară, și ne fac viața mai plăcută. Probabil cel mai uimitor este să admiri lacurile care au decis că nu vor o simplă culoare albăstrie, ci una mai aprinsă, mai ademenitoare și mai neobișnuită în comparație pentru lacurile tipice. Da, da. Se găsește și așa ceva în natură: lacuri de un roz aprins ca guma de mestecat, verde de smarald sau albastrul cerului. În unele colțuri ale lumii se mai găsește câte un lac care creează peisaje magnifice. Lacuri vulcanice care s-au format în urma erupțiilor, lacuri glaciare care ademenesc cu cristalinitatea apelor și lacuri magice de iarnă care se transformă în niște oglinzi clare și netede – toate acestea sunt doar câteva exemple culorile cărora ademenesc. În timp ce fiecare vede culorile în modul propriu, cu toții suntem de acord cu un lucru – aceste lacuri sunt prea neobișnuite pentru a nu fi periculoase. Ați fi de acord să săriți în vreo unul din ele? Multe din aceste lacuri sau sunt periculoase, sau se află sub supraveghere și să înoți în ele este strict interzis. Totuși, acești doi factori nu împiedică oamenii să facă poze excelente și să-și păstreze priveliștea în memorie pentru mulți ani. Aici 10 lacuri din întreaga lume, îndeosebi de frumoase și colorate, începând cu cele mai sărate și finisând cu cele apele cărora sunt dulci.
- Laguna Colorada, Bolivia
Acest lac sărat de mică adâncime , denumirea căruia se traduce ca „Laguna Roșie”, este un rezervor de apă care și-a primit culoarea roșietică-oranj datorită algelor și microorganismelor care locuiesc în el. Lacul este înconjurat de munți și este „presărat” cu mici insulițe care au fost create de acumulările de foraj, toate acestea formând un peisaj magnific. Niște specii de flamingo foarte rare, adesea vin aici pentru a se hrăni cu planctone. Culoarea acestui lac variază pe alocuri de la roșu-sângeros la culoarea ruginii sau oranj, în dependență de sezon și activitatea microorganismelor.
- Lacul Hillier, Australia
Lacul sărat Hiller este situat pe o insulă medie din arhipelagul Recherche. Lacul are o culoare roz uimitoare care reamintește guma de mestecat. Conform site-ului Australia.com, oamenii de știință deja de foarte mult timp încearcă să înțeleagă din ce cauză apa lacului Hiller este roz. Unii din ei presupun că culoare se datorează bacteriilor din crustele de sare. În comparație cu alte lacuri de culoare roz, Hiller rămâne astfel întregul an și chiar dacă puțină apă va fi colectată într-o sticluță, culoarea ei nu se va schimba. Unica metodă de a vedea lacul cu ochii proprii este de a lua o tură cu elicopterul, deoarece lacul face parte dintr-o rezervație naturală protejată. Oamenilor nu li se permite să vină pe insulă. De aceea, puteți să uitați de posibilitatea de a vă bălăci și înota în apa roz – va trebui să găsiți un alt lac dacă aveți un astfel de scop.
- Lacul Pukaki, Noua Zeelandă
Pe fundalul acestui lac albastru-sclipitor, care s-a întins de-a lungul a 150 kilometri, se află muntele Cook, de aceea nu este deloc uimitor faptul că acest lac a fost inclus în lista noastră. Acest lac alpin și-a primit culoarea datorită mineralelor fin granulate care nimeresc în apele lui din ghețarul Tasman și ghețarul Hooker, care se află prin apropiere. Luând în considerație malurile abrupte și culoarea statornică a lacului, toate înconjurate de un peisaj fabulos, acest loc pare a fi un rai pe pământ. În acest lac te poți scăldă, însă să nu uităm de pietrele ascuțite de la fundul apei și temperaturile scăzute, căci acest lac este unul glaciar. Totuși, culoarea albastră nu va dispărea dacă vă apropiați de lac, de aceea, aici puteți face niște poze fenomenale.
- Lacul Moraine, Canada
Lacul Moraine este situat în Parcul Național Banff și se consideră a fi cel mai frumos lac din Munții Canadieni după opinia «The Huffington Post». Apele ghețarilor care sunt saturate cu particule de roci au colorat lacul în albastru. Fauna de pe malurile lacului este bogată. Aici viețuiesc cerbi, reni și urși. Lacul merită de a fi vizitat în perioada dintre iunie și octombrie, când albia îi este plină, iar culoarea albastră strălucește mai tare decât de obicei. Datorită cărărușelor care înconjoară lacul veți putea face niște poze fantastice din orice colțișor. De fapt, partea de sus a traseului «Rockpile Trail», de unde se vede întreaga frumusețe a lacului, este locul de unde se fac cele mai multe fotografii din Canada.
- Lacurile Plitvice, Croația
Probabil cele mai magice lacuri din acest articol sunt Lacurile Plitvice care sunt 16 la număr, toate având culori diferite, cum ar fi albastru, verde, sur și turcoaz și toate fiind unite de cascade. Barajele naturale din travertin, care se formează datorită mușchilor, algelor și bacteriilor, oferă lacurilor niște culori unice. Tipurile de minerale, precum și deplasare soarelui, permite lacurilor să-și schimbe culorile în mod constant. Conform «Lonely Planet» veți avea nevoie de 6 ore pentru a explora pe jos fiecare lac în parte. Însă, bărcile și autobusele parcului care sunt gratis, vă vor putea ajuta să economisiți ceva timp. Lacurile Plitvice sunt o destinație turistică foarte populară și un sit al Patrimoniului Mondial UESCO. Acest loc este în stare să captiveze cu adevărat fiecare turist.
- Lacul Baikal
Cel mai vechi și cel mai adânc lac cu apă dulce din lume este lacul Baikal, care pe lângă acestea mai este și extrem de frumos nu doar în perioadele de vară, ci și în cele de iarnă când în apele lui albastre se oglindesc munții, creând o atmosferă fantastică. Lacul Baikal nu-și schimbă culoarea în perioada iernii, ci se transformă într-o oglindă într-atât de transparentă, încât pare a fi un lucru incredibil să luneci pe el. Blocurile uriașe de gheață, care au o culoare verde de smarald sunt foarte netede și oglindesc stâncile oranj-gălbuie, accentuând peisajul și așa incredibil de frumos. Acest lac este foarte frumos în perioadele de vară, însă, în perioadele de iarnă, frumusețea-i devine pur și simplu incomparabilă. Nu uitați să vă înfășurați în cele mai groase haine și să vă alăturați sufletelor curajoase care descoperă acest imens loc de joacă pentru o iarnă de neuitat.
- Lacurile Kelimutu, Indonezia
3 lacuri sunt situate pe vârful unuia și aceluiași vulcan, însă toate 3 sunt diferite. Fiecare lac este de o culoare diferită și acest loc este unic în felul său, deoarece nu mai găsești nimic asemănător în întreaga lume. «Daily Mail» spune că oamenii de știință deja de câtva secole încearcă să afle de ce lacurile își schimbă spontan culorile. Chiar mai mult ca atât, culorile se schimbă la fiecare lac în parte. Ele variază de la roșu la verde, de la albastru la negru și chiar și la alb. Activitatea vulcanului pornește niște reacții chimice care schimbă culorile lacului. Însă nimeni nu poate explica de ce lacurile nu sunt de una și aceeași culoare. Indiferent de cauză, aceste 3 lacuri sunt foarte frumoase și admirabile.
- Lacurile Emerald, Tongariro, Noua Zeelandă
În cel mai vechi Parc Național din Noua Zeelandă sunt situate lacurile Emerald. Priveliștea poate fi savurată de pe ruta turistică «Tongariro Alpine Crossing», cea mai des traversată din Noua Zeelandă. Aceste lacuri sunt de o culoare verde sclipitoare din cauza mineralelor care au ajuns în lac din stâncile care le înconjoară. Însă, nu este deloc sigur să te afli în apropierea lacurilor, deoarece în jurul lor sunt situate fumoare care elimină un puternic miros de seră. Totuși, aceste 3 lacuri verzui care s-au format într-un crater vulcanic merită de a fi vizitate. Să sperăm că vulcanul nu va exploda în acel moment. Cărarea intenționat amenajată pentru turiști vă va duce prin niște dealuri de liliac, păduri tropicale și vârfuri vulcanice. Este o tură în timpul căreia veți avea un motiv să treceți și pe lângă cele 3 lacuri verzi.
- Lacul Okama, muntele Zao, Japonia
Lacul Okama mai este cunoscut și ca „lacul de 5 culori”. El s-a format în anul 1970 după erupția vulcanului Zaō-zan. Lacul își schimbă culoarea în conformitatea cu vremea și este unul dintre cele mai populare locuri turistice din Japonia. Culoarea principală a lacului este turcoaz, însă ea poate varia de la un verde aprins la albastru închis sau deschis, și chiar și la sur. Conform informațiilor turistice japoneze, acest lac este foarte acid, de aceea în el nu locuiește nici o vietate. Fumoarele active care înconjoară lacul adesea elimină gaze, de aceea ar fi mai sigur dacă ați admira lacul de la distanță.
- Lacul Retba, Senegal
Acest lac de culoare roz este numit de localnici «Lac Rose» și se aseamănă cu lacul Hiller din Australia, având doar o singură deosebire – turiștii se pot scălda în acest lac. Algele albastre-verzi, care sunt de fapt niște bacterii, fiind atrase de salinitatea apei, produc niște pigmenți pentru a absoarbe lumina solară, în acest proces oferind apei o culoare roșie. Aceste bacterii nu sunt periculoase pentru om, de aceea, adesea turiștii văd cum localnicii extrag din lac sare (fiind unși cu uleiul copacului Shea, pentru a-și proteja pielea de salinitate). Puteți să înotați un pic în lac, însă ar fi bine să nu uitați că salinitatea apei acestuia poate ajunge la 40%. Lacul Retba ar fi bine de-l vizitat în perioadele de secetă, când rozul devine încă mai aprins.