Probabil toți au auzit despre Marele Zid Chinezesc. Cea mai lungă structură construită artificial a servit ani întregi drept simbol al Chinei, însă această construcție are și niște secrete. Doriți să le aflați? Aici 25 de lucruri uimitoare pe care nu le-ai știut despre această construcție.
- Majoritatea oamenilor consideră că lungimea adevărată a Marelui Zid Chinezesc este de 6276,442, deși lungimea reală a acestuia este 8851,392 kilometri. În prima măsură nu au fost luate în considerație barierele naturale care sunt, de asemenea, o parte a zidului.
- Construcția acestui zid a durat mai mult de 2 milenii. Primele segmente ale zidului au fost puse încă în secolul XIII î.Hr.
- De-a lungul anilor zidul și-a schimbat denumirea de foarte multe ori. Inițial era numit „Barieră” sau „Cetate”, mai târziu obținând niște denumiri mai poetice, cum ar fi „Frontiera Purpurie” și „Pământul Dragonului”. Doar la sfârșitul secolului XIX el primit denumirea pe care o poartă și astăzi.
- Deși zidul are mai mult de 2 milenii, el nu a fost cunoscut majorității oamenilor din alte țări. Primii europeni care au vizitat zidul au fost portughezii, printre care era și faimosul descoperitor Bento De Gois.
- Legendele care spuneau că o parte din materialele care au fost folosite la construcția Marelui Zid Chinezesc au fost oasele omenești mint. De fapt, pentru construcție se foloseau toate materialele disponibile la acel moment, precum bulgării de pământ, pietrele, lemnul, cărămizile, plăcile de argilă și varul.
- În timp ce unele părți ale zidului sunt intens îngrijite și reparate, alte părți sunt în stare de avariere. Problema e că în anii 1970 zidul era privit ca un simbol al despotismului și oamenilor li se propunea să folosească părți din el pentru a-și construi casele.
- Construcția zidului a fost oficial finisată în anul 1644, când ultimul conducător al dinastiei Ming a fost detronat. De atunci nu s-au mai făcut lucrări asupra zidului, cu excepția celor necesare pentru a menține integritatea lui.
- Cel mai larg punct al zidului este de 9 metri în lățime, iar înălțimea maximă aici este de 3,66 metri. Cel mai înalt punct este de 7,92 metri de la nivelul pământului.
- La momentul dat este imposibil de identificat numărul de oameni care au lucrat la construcția zidului, deși există unele presupuneri precum că au fost implicați peste 800 000 lucrători.
- Există un mit care spune că Marele Zid Chinezesc poate fi văzut de pe Lună. De fapt, de pe Lună zidul arată la fel ca un fir de păr de la o distanță de 2 mile.
- De fapt, Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut nici măcar de pe cea mai apropiată orbită a planetei, care se află la doar 150 kilometri deasupra Pământului. Deși, unii cosmonauți spuneau că au văzut Marele Zid Chinezesc din spațiul cosmic, adevărul este că ei îl confundau cu râurile.
- Marele Zid Chinezesc a fost construit nu doar cu scopul de a apăra țara de invaziile de la nord. El, de asemenea, a fost utilizat pentru a facilita controlul la frontiere, a percepe taxe asupra mărfurilor importate și a reglementa comerțul și imigrația.
- După legendă, locul și direcția construcției zidului a fost indicată chinezilor de către un dragon. El a mers de-a lungul granițelor țării, iar lucrătorii au construit zidul pe urmele sale. Unii oameni spun că chiar și forma pe care a luat-o zidul reamintește corpul dragonului în zbor.
- Marele Zid Chinezesc a fost vizitat de o mulțime de oameni faimoși și politicieni, printre care se numără președinții: George W. Bush, Ronald Reagan, Richard Nixon și Barack Obama.
- Zidul a servit drept loc pentru unele competiții sportive. În anul 1987, atletul britanic Wiliam Lindsey a parcurs singur mai mult de 2400 de kilometri pe zid.
- Roaba de construcții pe care cu toții o cunoaștem și astăzi a fost inventată în timpul construcției zidului.
- De-a lungul secolelor, pe zid s-au purtat mii de bătălii și războaie. Ultima bătălie s-a desfășurat în anul 1938 în timpul celui de-al doilea război chino-japonez.
- Turnurile care sunt situate la o distanță egală pe tot zidul au servit drept stații de semnalizare. De acolo se transmiteau mesaje la distanțe mari cu ajutorul fumului, steagurilor și farurilor.
- Cel mai înalt punct al reliefului zidului este situat pe muntele Heita de lângă Beijing și are mai mult de 5 000 metri deasupra nivelului mării.
- Marele Zid Chinezesc este, de asemenea, cunoscut sub numele de „Cel mai lung cimitir din lume”. Deoarece foarte mulți oameni mureau în timpul construcției, ei erau îngropați în fundamentul zidului.
- În 1987, UNESCO a adăugat zidul în lista celor mai mari locații naționale și istorice din lume.
- Unii operatori de turism organizează excursii de noapte. În această perioadă, peretele este iluminat de o linie de felinare, fapt care creează o atmosferă de magie și antichitate de neuitat.
- Din cauza dimensiunilor uriașe, este foarte greu să ai grijă de zid. La momentul dat, de aceasta se ocupă două organizații: Societatea Marelui Zid Chinezesc și Prietenii Internaționali ai Marelui Zid.
- Fiind o parte importantă a culturii chinezești, Marele Zid Chinezesc a fost înconjurat de o mulțime de legende și taine. Cea mai cunoscută legendă se referă la istoria femeii Meng Jiangnu, soția unui fermier care a fost impus să lucreze la construcția zidului în timpul conducerii dinastiei Qin. Când femeia a aflat că soțul ei a murit și a fost îngropat în zid, ea a început să plângă cu lacrimi de amar și datorită lacrimilor ei, zidul s-a prăbușit, eliberând corpul soțului ei și astfel dându-i posibilitatea de a-l îngropa după tradiție. În memoria acestei legende pe zid a fost ridicat un monument.
- Marele Zid Chinezesc este cea mai populară destinație turistică din țară. Anual aici vin zeci de milioane de turiști. La data de 1 octombrie a fost înregistrat un record în turism, când în timpul Sărbătorii Naționale Chineze zidul a fost vizitat de mai mult de 8 milioane de oameni.