Hamilton – capitala mondială a cascadelor (9 foto)

0
1317
Foto: Joe deSousa/Flickr

Deși cascada Niagara este cea mai des vizitată cascadă din lume, adevărata capitală a cascadelor se află la 80 de kilometri spre vest, în orașul canadian Hamilton. Orașul este situat în centrul uneia dintre cele mai dezvoltate regiuni industriale din țară.De asemenea, Hamilton este un loc de o frumusețe rară, cascadele fiind principala caracteristică a acestei frumuseți.

În Hamilton puteți vedea mai mult de o sută de cascade – este un record pentru un orășel de asemenea dimensiuni. Această abundență de cascade se explică faptului că orașul este situat de-a lungul cuestei Niagara (Niagara Escarpment), o creastă arcuită care traversează centrul orașului și rulează din New York prin Ontario, Michigan, Wisconsin și Illinois. Fiecare râu, afluent sau curs de apă care se scurge în Marile Lacuri (Great Lakes) prin cuesta Niagara, cade în unul sau mai multe cascade.

Cascada Webster (Webster’s falls), este cea mai faimoasă cascadă din Hamilton

Foto: paul blca/Flickr

Fiind tipice pentru un oraș mare de tip industrial, orientat spre producerea metalului, cascadele orașului Hamilton nu prea au atras atenția celor 500 de mii de locuitori până în anul 2008, când Chris Ecklund, un localnic al Hamiltonului, a fondat „Orașul Cascadelor” („City of Waterfalls”), un proiect nonprofit, orientat spre promovarea cascadelor locale. Locuitorii orașului deja știau despre câteva cascade masive și le vizitau în zilele de weekend pentru a înota în locurile sigure sau a face un picnic. Însă nimeni nu-și dădea seama cât de mari erau adevăratele revărsări ale Hamiltonului.

Nici astăzi nu este cunoscut numărul adevărat ale cascadelor din Hamilton. Pe pagina lui Chris Ecklund sunt enumerate aproximativ 130 de cascade, însă unele surse susțin că numărul depășește 150. Această incertitudine poate fi cauzată de faptul că doar 50-60 de cascade sunt active pe tot parcursul anului, de aceea numărul poate varia în dependență de perioada anului. În plus, unele cascade se află pe terenuri private și puteau să nu fie incluse în timpul calculelor. De asemenea, majoritatea cascadelor se află în partea centrală a orașului Hamilton și dispar treptat odată cu creșterea populației și a construcțiilor.

În Hamilton nu există râuri, de aceea mărimea cascadelor orășenești nu poate fi comparată cu cea a Cascadei Niagara. Cascadele locale sunt de dimensiuni medii, destul de calme și foarte diferite una de alta. Aici pot fi văzute cascade „bandă” (un flux de apă îngust și înalt), cascade clasice (când înălțimea și lățimea debitului de apă sunt aproape identice) și cascade „perdea” (un flux foarte larg, ce cade de la o înălțime mică).

Cea mai frumoasă cascadă din Hamilton este cascada Webster (Webster’s Falls), cea mai înaltă este cascada lui Tew (Tew’s Falls), iar cea mai mică este cascada Little Davis, înălțimea căreia este de doar 3 metri.

Cascada Webster (Webster’s Falls)

Foto: Hamilton Conservation Authority/Flickr

Cascada Albion (Albion Falls).

Foto: Tom Flemming/Flickr
Foto: Joe deSousa/Flickr

Cascada Prințesa Superioară (Upper Princess Fall).

Foto: Joe deSousa/Flickr

Cascada Sherman (Sherman falls).

Foto: Gregory Roberts/Flickr
Foto: John Piercy/Flickr

Cascada lui Tew (Tew’s falls).

Foto: John Piercy/Flickr

Cascada Tiffany (Tiffany Falls).

Foto: John Piercy/Flickr

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.