TOP-10: Mituri despre cât de scumpă este călătoria cu avionul și modalități de a economisi

0
1071
Foto: Shutterstock

În ziua de azi turiștii pot rezerva un bilet la avion foarte ușor și, pe lângă toate, mai au și posibilitatea de a alege prețul cel mai convenabil, comparând diverse propuneri de la birouri sau online.

În acest articol am adunat 10 mituri despre cât este de scump să călătoriți cu avionul și cum ar trebui de fapt să economisiți data viitoare când plănuiți o vacanță.

Mitul nr. 1: În zilele de marți biletele sunt mai ieftine

Foto: Omar Havana/Getty

De fapt în ziua de marți biletele nu sunt mai ieftine, deși prețurile într-adevăr sunt mai puțin costisitoare decât în celelalte zile ale săptămânii.
Experții de la agenția de știri Bloomberg au analizat datele oferite de compania Hopper, care se ocupă de prognozarea prețurilor pentru biletele de avion, și a concluzionat că în ziua de marți puteți profita de un preț mai mic în doar 1,6% de cazuri și doar când procurați un bilet intern prin SUA și exact la miezul nopții. De regulă, în asemenea cazuri puteți economisi nu mai mult de 18 dolari.
Există și reduceri mai mari, însă adesea acestea se aplică doar la zborurile internaționale. Compania Hooper a studiat 3 500 de direcții internaționale și a aflat că doar 900 dintre ele puteau fi rezervate cu o reducere de 20 de dolari în zilele de joi, iar 600 dintre ele au fost mai ieftine cu 30 de dolari doar în zilele de luni.
În SUA ziua de joi este profitabilă și pentru procurarea unor bilete pentru zboruri interne. Specialiștii de la Hooper au demonstrat că aproximativ 3 500 din 7 500 de bilete costă cu 12 dolari mai puțin doar în ziua de joi. În zilele de miercuri s-a dovedit că doar 3 000 de bilete au o reducere.

Mitul nr. 2:Unele destinații sunt mereu costisitoare

Foto: Thiago Leite/Shutterstock

Conform datelor motorului de căutare Hipmunk, publicația analitică GoBankingRates a calculat când pot fi procurate cele mai ieftine bilete pentru cele mai costisitoare zboruri.
Dacă vă veți planifica corect călătoriile, economia va fi foarte bine simțită. Spre exemplu, în luna mai ați putea zbura din America spre San Paulo cu doar 750 de dolari în loc de 2 000 de dolari. Oare nu este o ofertă bună?

Mitul nr. 3: Cu cât mai devreme rezervați un bilet, cu atât mai mult economisiți

Foto: Sean Hobson/Flickr

Pentru a calcula timpul potrivit pentru procurarea unui bilet, CheapAir.com a analizat 917 de milioane de oferte, adică milioane de zboruri în diverse țări ale lumii. S-a aflat că dacă procurați un bilet cu 169 sau 319 zile mai degrabă, veți putea să alegeți dintre diversele companii aeriene și locurile disponibile, însă zborul va fi cu aproximativ 50 de dolari mai scump. Experții de la CheapAir au ajuns la concluzia că cea mai favorabilă perioadă de a rezerva bilete este intervalul de timp dintre 21 – 121 de zile înainte de zbor.

Mitul nr. 4: Zborurile de legătură ar trebui rezervate de la aceeași companie

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Dacă pentru a ajunge în țara dorită trebuie să comandați bilete cu escală și nu vă deranjează serviciile companiilor low-cost sau puțin cunoscute, atunci puteți economisi foarte bine călătorind spre destinații îndepărtate.
Potrivit blogului Thrifty Nomads, dedicat doar călătoriilor bugetare, portalul Kiwi.com este una dintre cele mai bune surse de informații unde puteți găsi oferte de zboruri indirecte, dar și bilete ieftine la autobuze sau trenuri. Rezervând bilete de la companii diferite ați putea economisi o sumă bună de bani.

Mitul nr. 5: Dacă călătoriți împreună cu prietenii ar trebui să rezervați biletele împreună

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

În unele cazuri o așa decizie ar putea să vă economisească niște bani, spre exemplu când procurați ceva de la magazine și puteți obține două produse la preț de unu. Însă în cazul în care rezervați bilete ați putea plăti chiar mai mulți bani, iar costul fiecărui bilet ar putea fi mai scump decât în cazul în care l-ați procura de unul singur.
În sistemul algoritmic prevăzut pentru rezervarea biletelor spre destinații interne există 10 prețuri diferite pentru unele și aceleași locuri. Pentru a evita cheltuielile în plus ar fi mai bine să rezervați bilete de sine stătător sau să căutați o companie care pune în practică reducerile la biletele rezervate de un grup de mai mult de 10 persoane.

Mitul nr. 6: Intervalul de timp dintre zboruri este un timp pierdut și trebuie evitat

Foto: Darron Cummings/AP

Zborurile de legătură de regulă sunt mai ieftine decât cele directe. În plus, zborurile indirecte oferă turiștilor experimentați oportunitatea de a organiza trucul «hidden city ticketing» despre care urmează să vă vorbim.
Scott Keyes de la scottscheapflights.com, a explicat în ce constă acest truc cu următorul exemplu: dacă doriți să ajungeți dintr-un oraș mare în altul, spre exemplu din Chicago în New York, ați putea să rezervați un bilet din Chicago spre Burlington, cu o escală în New York, după care să ratați al doilea avion spre Burlington, rămânând în New York. Rezervarea unui bilet din Chicago în New York ar costa mai scump decât acest șiretlic cu un zbor spre un oraș mai puțin popular, însă tot prin New York.
O asemenea practică nu este ilegală, însă ar trebui să luați în considerație că acest truc contrazice principiile de operare ale companiilor aeriene, de aceea angajații nu apreciază asemenea comportament și în cazul în care nu sunteți credibil ați putea fi debarcat înainte ca avionul să-și ia zborul, sau nici măcar să nu vi se permită intrarea în avion.
Însă dacă totuși doriți să vă încercați norocul și să utilizați tactica hidden city ticketing, nu rezervați bilete dus-întors și aveți grijă să aveți cu voi doar un bagaj de mână.

Mitul nr. 7: Istoricul browser-ului nu are nimic de-a face cu rezervarea biletelor de avion

Foto: Oleg Nikishin/Getty

Se pare că prețurile biletelor online pot crește în mod magic dacă introduceți cereri pentru anumite zboruri de mai multe ori. Pentru a evita această creștere, înainte de a rezerva bilete, este mai bine să treceți la modul incognito sau să curățați cookie-urile.

Mitul nr. 8: Opțiunile suplimentare trebuie mereu plătite

Foto: Kevork Djansezian/Getty Images

Există un truc simplu care vă va permite să faceți schimbări gratuite în rezervarea biletelor dacă vă aflați în SUA. Rezervați doar un bilet în clasa economică cu un cod special Y sau B. Dacă în avion vor fi locuri libere mai bune, le veți obține. Adevărul este că acest truc poate funcționa doar dacă sunteți un client permanent al unei anumite companii aeriene.

Mitul nr. 9: Toate motoarele de căutare funcționează în același mod

Foto: KarinaUvarova/iStock

În diverse motoare de căutare prețurile spre una și aceeași destinație pot fi diferite și acest lucru nu ar trebui să uimească pe nimeni.
Pentru a demonstra acest lucru, experții de la Frommer’s au comparat 10 motoare de căutare diferite, căutând oferte pentru un zbor din New York spre Los Angeles (o destinație populară), din Philadelphia în Roma (mai puțin populară) și din Denver în New Delphi (destinație deloc populară). Echipa de la Frommer’s a ajuns la concluzia că nu toate site-urile propuneau utilizatorilot cele mai ieftine bilete. De aceea ar trebui să căutați varinate pe diferite site-uri, deoarece fiecare are propriul algoritm de căutare.

Mitul nr. 10: Nu există un preț regional

Foto: Shutterstock

Se pare că prețurile biletelor de avion depind în mare măsură de localitatea din care este rezervat zborul, în special când este vorba despre zboruri internaționale. Din fericire, există un truc care v-ar putea ajuta să economisiți.
Spre exemplu, ați putea să induceți sistemul de rezervare online în eroare, schimbând adresa IP cu o rețea virtuală privată sau să cumpărați biletul pentru un anumit zbor de pe un site străin, achitându-l în valuta străină. Spre exemplu, dacă zburați spre India din SUA ar fi mai bine dacă ați procura biletul de pe www.airindia.in în loc de www.airindia.com.
În acest caz, dacă mai alegeți și valuta locală, asigurați-vă că plata prin card nu implică un comision pentru tranzacția convertibilă.

BONUS!

Mitul nr. 11: Biletele care nu sunt rambursabile nu pot fi restituite

Foto: conejota/Shutterstock

Opțiunea de a face niște schimbări în detaliile biletului rezervat, de regulă, nu costă puțin. Însă nu toți știu că lacune există și în rezervarea biletelor nerambursabile. Cel puțin Departamentul de Transport al SUA oferă posibilitatea de a anula sau modifica o rezervare chiar și pentru biletele care nu se rambursează.
Dacă sunteți în SUA și ați rezervați un bilet cu 7 zile înainte de plecare, aveți dreptul de a face modificări în primele 24 de ore de la rezervare. O singură dificultate poate fi faptul că companiile nu sunt obligate să vă ofere această oportunitate.

Mitul nr. 12: Milele nu sunt deloc utile

Foto: Alexander Hassenstein/Getty Images

Majoritatea oamenilor cred că bonusurile oferite de companii sunt doar niște promoții publicitare care nu aduc clienților nici un beneficiu, însă probabil nu ar strica să aflați mai multe despre aceste oferte. Unele promoții de acest fel permit persoanelor care călătoresc foarte mult să acumuleze bonusuri, rezervând zboruri de la diverse companii aeriene care cooperează între ele, precum United, Lufthansa și Singapore Airlines, care fac parte din alianța Star Alliance.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.