Antarctica. Ce nu știai despre cel mai rece continent al planetei Pământ

0
2741
Foto: NASA

Luând în considerație că Antarctica este al 5-lea după mărime continent, am putea presupune că tainele ei deja de mult au fost descoperite. Însă nu este chiar așa.

Puțini oameni știu ceva cu adevărat important despre acest continent, însă acest articol a fost conceput pentru a vă informa. Antarctica este ceva mai mult decât pământ înghețat și pinguini. Cel mai rece continent de pe planeta noastră poate propune omenirii mult mai multe. Iar tainele lui nu sunt concentrate doar în ghețari. Antarctica ascunde multe lucruri și din acest articol veți afla câteva dintre ele.

Antarctica este împărțită în două

Foto: Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute

Luând în considerație faptul că Antarctica este de 1,5 ori mai mare decât Statele Unite ale Americii, aici există o bucată foarte mare de pământ care poate fi împărțită. Acest continent este împărțit în două regiuni: Antarctica de Est și de Vest. Primul este mai mare și ocupă două treimi din continent. În Antarctica există și munți care împart acest continent în două. Munții Transantarctici reprezintă unul dintre cele mai lungi lanțuri muntoase de pe Pământ.
Cu toate acestea, în epoca mezozoică această despărțitură nu exista. Oamenii de știință au descoperit fosile și alte dovezi care i-au dus la concluzia că în Antarctica cândva au existat păduri dense și o mulțime de animale. La naiba, aici au fost descoperite chiar și fosile de dinozauri! Uimitor, oare nu e? Cu aproximativ 252 – 66 milioane de ani în urmă în câteva regiuni ale Antarcticii creșteau păduri și nu exista gheață.

Antarctica este clasificată ca deșert

Foto: NASA

Pentru a nu fi considerată deșert, în Antarctica ar trebui să cadă mai mult de 50 de centimetri de precipitații anual. Însă aici cad doar 5-15 centimetri de precipitații pe an. De celelalte deșerte, Antarctica diferă doar prin faptul că ploaia nu este absorbită de pământ – zăpada se acumulează deasupra pământului. Antarctica este foarte uscată. Văile uscate ale Antarcticii (imaginea de mai sus) reprezintă cel mai uscat loc de pe Pământ. Aici nu au căzut ploi sau zăpezi deja de 2 milioane de ani.
În Antarctica sunt cele mai puternice vânturi de pe Pământ. Unele vânturi pot atinge viteza de 320 kilometri pe oră. Încă mai straniu este faptul că aici sunt stocate 70% din toate resursele de apă potabilă de pe Pământ, în ciuda faptului că acest continent este cel mai uscat de pe planetă. Antarctica este foarte controversată.

Antarctica este marcată pe hartă

Foto: NASA

Deși în afară de oamenii de știință puțini oameni locuiesc în Antarctica, acest continent este marcat pe hartă. Majoritatea datelor pentru hartă au fost obținute datorită sateliților, însă unele regiuni ale Antarcticii au fost vizitate de cartografi care au dorit să-i marcheze teritoriile personal. De fapt, hărțile sunt foarte detaliate și din acest motiv puteți găsi foarte ușor direcția dorită. Căutați Polul Sud? Îl puteți găsi în Antarctica de Est. Pe cealaltă parte a Munților Transantarctici puteți găsi ghețarul Ross, care este cea mai mare calotă de gheață din Antarctica. Mărimile lui se echivalează cu mărimea teritoriului Franței.
Unele mări din jurul Antarcticii au primit și ele un nume, cum ar fi Marea Weddell, Marea Bellingshausen, Marea Ross. Există chiar și Marea Amundsen, Marea Davis și Marea Scoțiană. Există, de asemenea, Pine Island Bay. Cu toate acestea, este puțin probabil ca în viitorul apropiat aceste locuri să fie vizitate de turiști.

Dreptul internațional

Din data de 1 decembrie a anului 1959, douăsprezece state au semnat Tratatul Antarctic. Tratatul interzice activitățile militare pe continent pentru a evita conflictele. De atunci numărul statelor care s-au alăturat tratatului s-a ridicat la 53. Conflictele au început să apară în anul 1820 când continentul a fost descoperit pentru prima dată. În acea perioadă deplasarea prin Oceanul de Sud era dificilă, deoarece navele erau construite din lemn. Din acest motiv călătoriile antarctice nu erau foarte populare. Cu 20 de ani mai târziu, oamenii și-au dat seama că acesta este un întreg continent, ci nu un lanț de insule. Un vânător de foci american pe nume John Davis a declarat că a fost pe pământurile Antarcticii în anul 1821, însă câțiva istorici se îndoiesc că acest fapt este adevărat.
În cazul în care visați la o călătorie prin Antarctica, puteți merge într-o expediție organizată de National Geographic sau Lindblad. Însă doar asta puteți face, căci pe continent sunt interzise alte activități, precum antrenamentul militar, exploatarea zăcămintelor, plasarea deșeurilor nucleare sau testarea armelor. Cu toate acestea, în Antarctica există un sat care aparține statului Chile. Aici există o școală, poștă, spital, hotel, dar și televiziune și se prestează serviciul de telefonie mobilă. Ați vrea să mergeți aici într-o vacanță? Nu vă așteptați că săniile cu care veți călători vor fi trase de Husky, ei au fost interziși în anul 1994. Aici este interzisă și transportarea animalelor care nu sunt endemice continentului.

Munți ascunși sub ghețari

Foto: Michael Studinger

Ei sunt numiți munții Gamburtsev și se află sub Antarctica. Grosimea gheții care îi acoperă este în medie de 600 de metri. Adâncimea maximă a gheții ajunge la 4 800 de metri. Vârfurile munților se ridică la o înălțime de aproximativ 2 700 metri și se extind la 1 200 de kilometri de-a lungul subsolului continentului. În direcția opusă se găsește cel mai înalt punct al a Antarcticii de sub ghețari, Muntele Vinson, care are o înălțime de 4 892 de metri.
Sub Antarctica există și lacuri. Lacul Vostok este unul dintre cele mai mari lacuri subglaciare din lume. Este îngropat sub 3,2 kilometri de gheață. Lacul Vostok este cam de aceeași mărime ce o are lacul Ontario. Utilizând tehnici de teledetecție, cercetătorii au descoperit care este forma lacului. Oamenii de știință consideră că Lacul Vostok este destul de tânăr, având doar câteva mii de ani.

Stații de cercetare locuite

Foto: Eli Duke

În Antarctica există aproximativ 70-80 de stații de cercetare permanente care aparțin unui număr de 30 de țări. Cea mai mare unitate, McMurdo, este principala bază americană care poate găzdui peste 3 000 de oameni în timpul verii. Conform unor surse, numărul de persoane care locuiesc aici vara este de 1 200 de oameni. Potrivit celor care au vizitat stațiile, pământul Antarcticii este format din praf vulcanic, afară este mereu ceață, pinguinii nu sunt văzuți nicăieri, stația este urâtă și sumbră, iar interiorul nu este deloc mai plăcut. Cu toate acestea, stațiile sunt foarte importante. Acestea sunt utilizate de oamenii de știință care în fiecare zi încearcă să afle ceva nou despre planeta Pământ.
În ciuda existenței Tratatului Antarctic, Argentina a trimis o femeie însărcinată pe continent pentru a-și revendica dreptul asupra unei părți de pământ. Cu toate că pretențiile lor au rămas nesatisfăcute, Emilio Marcos Palma a devenit primul copil născut în Antarctica. Dacă în Antarctica există stații de cercetare, de ce nu ar trebui să existe și indigeni?
Din momentul nașterii lui Emilio Palma, pe continent au fost născuți doar 10 copii. Dacă oamenii de știință s-au gândit la colonizarea planetei Marte, de ce nu ar putea fi colonizată Antarctica? Acolo deja există 7 biserici creștine, 40 de aeroporturi și chiar un bancomat. O altă curiozitate despre Antarctica este că nu vi se va permite să lucrați aici până nu înlăturați măselele de minte și apendicele.

Muntele Erebus

Foto: elisfanclub

Se pare că Antarctica are de toate câte puțin. Iată încă o curiozitate: aici există și un vulcan activ. Este vorba despre muntele Erebus care, de asemenea, conține unul dintre puținele lacuri de lavă vulcanică foarte vechi de pe pământ. În plus, acesta este cel mai sudic vulcan activ din lume. În Antarctica au fost descoperiți 138 de vulcani, însă probabil există mai mulți.
De asemenea, pe continent există așa numita cascadă sângeroasă. Dacă s-ar întâmpla să o vedeți, cel mai probabil ați decide că pe gheață curge sânge. Însă nu este chiar așa. În Antarctica există o mulțime de fenomene stranii.

Fauna

Foto: Tim Dwyer

Antarctica este singurul continent pe care nu există reptile. Oare este bine sau nu chiar? Cu siguranță nimeni nu și-ar dori să fie mușcat de un păianjen fioros și rece, însă probabil nu am avea aceeași reacție dacă am vedea un gecko drăgălaș alergând prin zăpadă. În Antarctica există păianjeni, însă aceștia nu vă vor mușca. Ei pot fi de mărimea unei farfurii medii, însă locuiesc doar în apă, de aceea nu îi veți întâlni până nu decideți să vă scufundați. Într-un articol am mai vorbit despre ei, și știm deja că aceștia nu sunt chiar păianjeni, ci mai degrabă niște arahnide.
Cele mai răspândite vietăți în Antarctica sunt focile, balenele, peștii, pinguinii și alte păsări. În Antarctica nu există oameni indigeni, însă aici anual pot fi găsiți cercetători. În Lacul Vostok oamenii de știință au descoperit microbi care sugerează că creaturile din lac trăiesc într-un ecosistem bazat mai degrabă pe substanțe chimice de rocă, decât pe lumina soarelui. Organismele găsite primesc substanțele minerale de care au nevoie din rocile care se găsesc pe fundul lacului.

Topirea ghețarilor

Topirea ghețarilor din Antarctica poate deveni o problemă majoră a omenirii. Acest proces deja a cauzat câteva schimbări ale gravitației din această regiune și cine știe ce se mai poate întâmpla în viitor.
Oamenii de știință spun că dacă toată gheața din Antarctica s-ar topi, nivelul mării s-ar ridica cu 60 de metri. Astăzi nivelul mării continuă să crească amenințător, fapt care îngrijorează cercetătorii. Probabil deja curând va trebuie să ne luăm rămas bun de la o parte din New York, Florida, Caraibe și multe alte regiuni ale planetei. Iată de ce este important ca problema încălzirii globale să fie recunoscută cât mai curând și să fie luate măsuri pentru a încetini acest proces. În timpul apropiat continentele pot fi scufundate.
Conform NASA, Antarctica se încălzește de aproximativ 5 ori mai repede decât celelalte regiuni ale planetei și acest fenomen este foarte periculos pentru omenire.

Anotimpurile, condițiile climatice și timpul

Foto: Chris Danals, National Science Foundation

Dacă vă gândiți să mergeți să locuiți în acest edem înghețat, ar trebui să luați în considerație și faptul că temperatura aici adesea este sub zero. Uneori chiar poate să ajungă la -90 grade Celsius. Pe de altă parte, pe Peninsula Antarctică a fost înregistrată și temperatura de 15 grade Celsius în perioada de vară (de regulă chiar și în această perioadă a timpului temperatura este sub zero).
În Antarctica nu a fot stabilit un fus orar. De aceea, dacă mergeți aici ar trebui să vă aruncați ceasul cât mai departe. Anotimpurile, de asemenea, diferă de cele din restul lumii. Continentul rămâne întunecat pe tot parcursul iernii, iar în perioada de vară soarele niciodată nu apune din cauza înclinării Pământului.
Cu toate acestea, dacă sunteți un om de știință și doriți să studiați adaptarea vietăților, atunci Antarctica este un loc perfect. În anul 2013, cercetătorii au descoperit că picioarele pinguinilor imperiali rămân calde datorită vaselor de sânge, iar însăși pinguinii sunt capabili să reguleze cantitatea sângelui care este transmisă în picioare, reacționând la schimbarea temperaturii tălpilor. Aceasta a fost doar o singură cercetare, însă ce aAm mai putea afla dacă ne-am amănunți în cercetări?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.