Topul celor mai fascinante peșteri din lume

0
3594
Foto: pixabay.com

Dacă în lume mai există vreun loc precum oceanele care ascund o frumusețe nemaivăzută, aceste locuri sunt peșterile.  Fisurile și depresiunile formate sub pământ sau în munți sunt fascinante și atrag tot mai mult cercetătorii și iubitorii de aventuri. Aici topul celor mai încântătoare peșteri din lume.

25. Peștera Kartchner Caverns, Arizona, SUA

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera Kartchner Caverns se află în Arizona, iar coridoarele ei se întind până la 3,8 kilometri. Peștera a fost descoperită de niște speologi locali în anul 1947. Ea s-a format de-a lungul multor ani din calcar, pereții ei fiind acoperiți de stalactite care se tot măresc deja de 50 000 de ani. În peșteră se organizează excursii și datorită acestui fapt aici a fost deschisă Sala Tronului, unde puteți vedea cele mai mari stalactite ce au o înălțime de 17 metri. În peșteră, de asemenea, se găsește Sala Mare care este formată din lapte de piatră (o substanță albă care se colectează în formă de calcar pe pereții peșterilor). Aici trăiesc mai mult de 1 000 de lilieci de peșteri. Printre camerele peșterii deschise pentru excursii se numără Pasajul Dead End, Camera de nămol, Camera  de căpșuni și Rotonda.

24. Peșterile Cango, Western Cape, Africa de Sud

Foto: commons.wikimedia.org

Fiind situate în sedimente calcaroase precambriene, la poalele lanțului muntos Swartberg din Western Cape, Africa de Sud, acest sistem reprezintă  cele mai bune peșteri pentru cercetări din țară, care ademenesc o mulțime de turiști. Peșterile sunt formate dintr-un sistem extins de tuneluri și camere, care se întind la o distanță de 4 kilometri, deși doar ¼ din ele sunt deschise pentru excursii.  Vizitatorii pot alege o excursie standard care durează o oră sau o tură pentru aventurieri care durează jumătate de oră și include târârea prin pasaje înguste și urcarea pe niște stânci abrupte cu doar o mică lanternă la dispoziție.

23. Peștera lui Harrison, Allen View, Barbados

Foto: pixabay.com

Această peșteră a fost numită în cinstea lui Thomas Harrison, care a fost proprietarul acestui loc la începutul anilor 1700. Peștera lui Harrison a fost din nou deschisă publicului în anul 1974 de Ole Sorensen, un inginer și un danez pasionat de aventurile pe care le pot oferi peșterile. Mai târziu peștera a fost echipată de guvernul Barbadosului pentru organizarea unor spectacole. Peștera a fost formată într-un mod natural ca rezultat a unei eroziuni cauzată de apă. Excursia de regulă începe în Sala Mare, o peșteră imensă de 30 de metri, după care urmează un popas în pasajul numit Sat, unde timp de mii de ani s-au format coloane.

22. Peșterile Carlsbad Caverns, New Mexico, SUA

Foto: pixabay.com

Acestea sunt situate în munții Guadalupe din New Mexico și sunt deschise pentru vizitatori pe parcursul întregului an, cu excepția Crăciunului. Există două metode de a ajunge la ele: urmând un traseu abrupt în formă de spirală care duce la intrarea în peșteră sau utilizând un ascensor. În peșteri există o grotă numită Sala Mare, care reprezintă o formațiune de calcar de aproape 1 200 metri lungime și 190 metri în lățime. Această cameră este considerată a treia după mărime din America de Nord și a 7-a din întreaga lume.

21. Peștera Mammoth, Kentucky, SUA

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera Mammoth face parte din Parcul Național al SUA din Kentucky (US National Park in central Kentucky) și reprezintă cel mai lung sistem de peșteri din SUA, purtând numele  Mammoth-Flint Ridge Cave System și fiind formată din niște pasaje cu o lungime de mai mult de 111 metri. Aceasta a fost deschisă publicului pe 1 iulie a anului 1941 ca Parc Național. De asemenea, peștera face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO din anul 1981 și Rezervația Internațională a Biosferei din anul 1990. O altă atracție a peșterii este pâlnia uriașă numită „Chiuveta Cedru” și „Niagara încremenită” („Cedar Sink” și „Frozen Niagara”).

20. Peștera Dongzhong, Guizhou, China

Foto: twitter

Denumirea se traduce din chineză ca „în peșteră” și reprezintă nu doar o simplă peșteră, dar și un loc unde există o școală. Dongzhong este situată în regiunea Ziyun din provincia Guizhou. În anul 1984 aici a fost deschisă o școală care la acel moment avea 186 de elevi și 8 profesori. Peștera a fost formată de vânt, apă, activitățile seismice și alte puteri naturale care au afectat-o timp de mii de ani. Acum aici se găsesc săli, mici clădiri și zone de odihnă pentru elevi.

19. Peștera Orda, Orda, Ținutul Perm, Rusia

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera Orda este cea mai lungă peșteră subacvatică din Rusia și a doua din Europa. De asemenea, ea este cea mai mare peșteră de ghips din lume, iar în anul 2008 ea a primit statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

18. Peștera Phong Nha, Minh Hoa, Vietnam

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera Phong Nha este un Patrimoniu Mondial UNESCO și se află în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang, situat în cartierul Minh Hoa din regiunea nord-centrală a Vietnamului, la aproximativ 500 kilometri  de Hanoi, capitala țării. Parcul Național a fost creat cu scopul de a proteja mai mult de 300 de peșteri și grote, precum și ecosistemul forestier calcaros Annamite Range. Din cele 300 de peșteri ale Phong Nha, au fost cercetate doar 20. Având o lungime totală de 126 de kilometri, peștera a bătut câteva recorduri. Până a fi descoperită peștera Son Doong, peștera Phong Nha avea cel mai lung râu subteran și cele mai mari pasaje.

17. Peștera Barton Creek, Cayo, Belize

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera din Belize se află nu departe de San Ignacio din regiunea Cayo și este nu doar o atracție turistică foarte populară, dar și un loc unde sunt făcute săpături arheologice. Singurul sistem de trecere deschis vizitatorilor include un pasaj de 6 400 de kilometri, însă există și alte 6 kilometri de pasaj care pot fi parțial inundate. De asemenea, aici există un obiect arheologic foarte important. În timpul cercetării primului kilometru al pasajului au fost descoperite niște fragmente de lut care datează din anul 200 d.Hr. și rămășițele a 28 de oameni, fapt care demonstrează că acest loc a fost utilizat de Maya.

16. Peștera Škocjan, Trieste, Slovenia

Foto: commons.wikimedia.org

Lungimea sistemului de peșteri din Slovenia este de aproximativ 3 kilometri. Anual acest loc atrage o mulțime de turiști. În peșteră există un râu subteran la o distanță de 34 de kilometri, și datorită acestui fapt peștera este una dintre cele mai lungi formațiuni carstice de apă subterană din Europa. În anul 1986 peștera a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar comunitatea științifică a numit-o una dintre comorile naturale ale Pământului.

15. Deer Cave, Borneo, Malaezia

Foto: flickr.com

Situată nu departe de Miri, Sarawak din orașul malaez Borneo, peștera Deer Cave face parte din Parcul Național Gunung Mulu. Localnicii, de asemenea, o numesc Gua Payau sau Gua Rusa, denumirea primindu-și-o datorită căprioarelor care veneau aici pentru a gusta din pietrele sărate ale peșterii, dar și pentru a se adăposti. Pentru prima dată peștera a fost descoperită în anul 1961 de G.E. Wilford, iar în 1978 ea a fost cercetată și i s-a determinat dimensiunile. Lățimea peșterii este de 174 metri, înălțimea de 122 metri, iar înălțimea intrării principale este de 146 metri.

14. Peștera Onondaga, Missouri, SUA

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera Onondaga din Leasburg face parte din Parcul Național Missouri (Missouri National Park), care a fost fondat în anul 1982. Deși în anul 1850 aici s-au stabilit oameni, peștera poate bucura cu o istorie foarte bogată care include acte ale vandalismului și dispute de teren. În momentul dat ea este un parc național protejat, unde adesea sunt organizate tururi, competiții de înot, pescuit, picnicuri și excursii. Toate acestea pot fi rezervate în centrul pentru vizitatori, unde, de asemenea, există un muzeu al naturii. În peștera Onondaga există stalagmite, stalactite și ale formațiuni.

13. Râul subteran Puerto Princesa, Palawan, Insulele Filipine

Foto: commons.wikimedia.org

Parcul Național Puerto Princesa Subterranean River National Park a fost fondat în anul 1971 și este situat în Palawan, Insulele Filipine. Râul subteran care mai este cunoscut sub denumirea Râul Sfântului Pavel, face parte din lanțul muntos Sfântul Pavel. Pe lângă râul subteran,de-a lungul căruia vizitatorii pot înota cu barca, în peșteră mai există și câteva cascade mici care au fost descoperite în anul 2010 când s-a găsit al doilea nivel al râului. Peștera mai are și o cupolă uriașă de 300 de metri, formațiuni de rocă foarte interesante și un râu subteran.

12. Peștera Majlis al Jinn, Muscat, Oman

Foto: commons.wikimedia.org

Această peșteră este situată pe platoul Selma la o înălțime de 1 380 de metri deasupra nivelului mării și se află în sultanatul Oman. Peștera este formată din calcar și include o cameră considerată a fi a 9-a după mărime din întreaga lume. Mărimea camerei este de aproximativ 310 metri lungime și 225 metri lățime, având și un acoperiș de aproximativ 40 metri grosime. Volumul peșterii este de 4 000 000 metri cubi, iar suprafața este de 58 000 metri pătrați. Cea mai adâncă parte a peșterii se află la aproximativ 178 metri sub cea mai înaltă intrare.

11. Peștera Eisriesenwelt Ice, Werfern, Austria

Foto: commons.wikimedia.org

Eisriesenwelt este un cuvânt german care înseamnă „lumea giganților de gheață”. Peștera a fost formată dintr-un calcar de gheață natural și se află în Werfen, Austria. Peștera Eisriesenwelt Ice a fost descoperită în interiorul muntelui Hochkogel, care face parte din Munții Alpi. Peșterea este considerată a fi cea mai mare peșteră de gheață din lume și se întinde la o distanță de 42 de kilometri, fiind vizitată anual de circa 200 000 de turiști. Formațiunile de gheață au apărut în urma topirii zăpezii, apa curgând în peșteră și înghețând iarna. În iernile reci vântul suflă în peșteră și îngheață apa din interior, iar vara aerul rece din peșteră împiedică topirea gheții.

10. Fantastica Peșteră Pit (Fantastic Cave Pit), Georgia, SUA

Foto: flickr.com

Fantastica Peșteră Pit este situată în peștera Ellison, ce se află la est de Lafayette, statul Georgia. Ea este cunoscută ca cea mai adâncă peșteră din Statele Unite și este într-atât de spațioasă, încât în ea ar putea încăpea Monumentul din Washington.

9. Peștera The Reed Flute, Guangxi, China

Foto: pixabay.com

Această peșteră este o carte de vizită și o atracție turistică situată în apropiere de orașul Gullin din Guangxi, China. Denumirea peșterii provine de la stufurile ce cresc în interiorul peșterii și sunt perfecte pentru confecționarea fluierelor. În peșteră pot fi găsite formațiuni de piatră și minerale, stâlpi de piatră și depozite de grafit. Peștera este luminată deja de 1200 de ani și reprezintă una dintre cele mai interesante atracții turistice din Gullin. Peștera a fost descoperită în anul 1940 de un grup de refugiați și aici au fost găsite mai mult de 70 de inscripții care datează din anii 792 d.Hr.,  perioada când a domnit dinastia Tang.

8. Grota albastră (Blue Grotto), Capri, Italia

Foto: commons.wikimedia.org

Această peșteră marină este foarte faimoasă și se află pe insula Capri din Italia. Lumina soarelui ce pătrunde printr-o depresiune subacvatică luminează peștera cu o culoare albastră.

7. Peștera de gheață, Skattafel, Islanda

Foto: pixabay.com

Peștera de gheață din Kverkfjöll, este situată într-o lagună înghețată din Skattafel, Islanda și este una dintre cele mai faimoase peșteri de gheață din lume. Această a fost formată de apa fierbinte dintr-un izvor vulcanic ce se află sub ghețarul Vatnajökull și a fost descoperită în timpul unei expediții din anii 1980.

6. Peștera Lascau, Motignac, Franța

Foto: commons.wikimedia.org

Acest complex format din câteva peșteri complexe este situat în sud-vestul Franței și este popular, în primul rând, pentru picturile din epoca paleolitică de pe pereții peșterii, ce au fost descoperite în anii 1940 de un adolescent. Imaginile au vârsta de aproximativ 17 300 de ani și includ figuri ale animalelor ce locuiau în regiune în acea perioadă, fapt care a fost confirmat de rămășițele găsite în pământ. Peștera a fost deschisă publicului abia în anul 1963 pentru a păstra imaginile, iar în anul 1979 aceasta a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În interiorul peșterii poate fi găsită Camera Felinelor, Holul Taurilor, the Apse, the Nave, the Shaft, și Pasajul.

5. Peștera de cristal, Chihuahua, Mexic

Foto: commons.wikimedia.org

Recent, în anul 2000, după forarea unui acvifer și pomparea a zeci de mii de litri de apă, oamenii de știință au descoperit o peșteră. Ea se conectează cu mina Naica din Chihuahua, iar formațiunile de cristal sunt extrem de mari, având până la 9 metri în lungime și 1,2 metri în diametru. Ele au apărut datorită apei bogate în sulfat de calciu, care a fost încălzită de magmă și care este cauza căldurii insuportabile din peșteră. Oamenii se pot afla aici nu mai mult de 10 minute, urmând toate regulile de siguranță. Din aceeași cauză o mare parte a peșterii rămâne nestudiată.

4. Peștera licuricilor, Waitomo, Noua Zeelandă

Foto: en.wikipedia.org

Peștera din Waitomo din partea de nord a insulei Noua Zeelandă, este cunoscută datorită licuricilor de mărimea unor țânțari care locuiesc în ea. Peștera face parte din sistemul de peșteri Ruakuri și Aranui. Acesta este un loc unic care merită a fi vizitat de către orice călător. Aici veți putea savura prezența a mii de licurici care luminează peștera.

3. Peștera Fingal Cave, Staffa, Scoția

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera marină de pe insula nelocuită Staffa din Scoția a fost formată în timpul erupției unui vulcan în epoca paleocen și este compusă în întregime de coloane de bazalt. E a devenit populară datorită acoperișului său arcuit care emite sunete înfiorătoare din cauza ecourilor cauzate de valuri, creând o atmosferă ca într-o adevărată catedrală.

2. Peștera rândunelelor, Aquismon, Mexic

Foto: shutterstock

Peștera în aer liber din municipiul Aksimon din Mexic are 333-370 metri în dependență de punct. Aceasta este a doua cea mai adâncă peșteră din Mexic și a 11-a din lume. În ea ușor ar putea să încapă clădirea zgârie-nori NYC Chrysler Building. În interiorul peșterii temperatura este joasă, iar la gura ei crește vegetație. În timpul ploilor aici se pot forma cascade.

1. Peștera fantomei, Parcul național Canaima, Venezuela

Foto: worldtoptop.com

De asemenea, peștera mai este numită „La Cueva del Fantasma” și este situată la sudul Venezuelei, într-una dintre cele mai bogate biologic regiuni: pe versantul Aprada tepui. În ea cu greu ar încăpea două elicoptere, iar oamenii de știință consideră că aceasta, de fapt, nu este o peșteră, ci mai degrabă o prăpastie.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.