Uneori natura poate fi amenințătoare, iar alteori aceasta poate uimi chiar și pe cei mai experimentați turiști. Nu departe de un mic orășel numit Bicheno, pe coasta de est a insulei australiene Tasmania, există o formă geologică rară care ore întregi distrează iubitorii de apă și peisaje marine.
La fiecare câteva minute, din craterul orașului Bicheno țâșnește un jet de apă de diferite forme și dimensiuni. Astfel, dacă vi se întâmplă să vă aflați prin apropiere în momentul „erupției”, cu siguranță veți fi udat de-a binelea.
Craterul este de fapt o peșteră marină care crește și se dezvoltă în stâncă, formând o mică gaură la suprafață. De regulă, asemenea formațiuni apar în locurile unde stânca este mai puțin dură și, în dependență de viteza și puterea cu care valurile se izbesc de rocă, peștera se mărește.
Asemenea goluri sub pământ se pot întinde la distanțe destul de mari și, pe măsura formării, apa în ele se ciocnește de podul peșterii. Ciocnindu-se, deasupra se formează o gaură prin care apa iese la suprafață asemenea lavei vulcanice.
Atunci când valurile lovesc roca, apa se ridică în sus de-a lungul tunelului peșterii cu o presiune tot mai mare, prin urmare, țâșnind la suprafață într-un mod spectaculos. Craterul din orașul Bicheno aruncă apa la o înălțime de câțiva metri chiar și când marea este destul de calmă. Însă, când vremea devine mai rece și vântul bate cu putere, apa se ridică la o distanță de până la 6 metri.
Atunci începe distracția… Nu departe de crater există o stâncă după care oamenii se ascund pentru a nu fi stropiți, însă majoritatea aleg o altă variantă și se apropie de crater destul de aproape pentru a face literalmente un duș cu apă sărată. Cu toate acestea, apa din crater nu este doar sărată, dar și murdară, adică distracția nu se potrivește tuturor. În plus, apa din crater poate țâșni în orice moment și adesea ia oamenii prin surprindere.
Fotograful Andrew Wallace, autorul fotografiei de mai sus, și-a împărtășit impresiile: „Am explorat craterul foarte atent și am găsit un loc potrivit pentru a face câtva fotografii și a nu fi stropit prea tare. În acea zi apa nu era aruncată din crater cu cea mai mare presiune posibilă, însă tot eram nevoit să-mi ascund camera de fiecare dată și să sper că nu va fi udată. Am fost udat până la piele chiar dacă am îmbrăcat două rânduri de haine. Cel puțin mi-am amuzat soția”, a relatat Wallace. „În ciuda tuturor încercărilor de a-mi readuce la viață aparatul de fotografiat, după câteva ore a trebuit să recunoscut că acesta nu mai poate fi reparat”.
Fără îndoială lângă crater au fost distruse o mulțime de aparate de fotografiat, iar câți oameni au rămas cu vânătăi, alunecând în timp ce încercau să se îndepărteze pentru a nu fi stropiți de apă… Pe de altă parte, această aventură are și farmecul său. Timp de sute de ani forțele naturii au sculptat acest crater, astfel încât astăzi oamenii se pot distra încercând să se ascundă de jeturile de apă care țâșnesc din interior. Aceasta este una dintre multele creații ale naturii care stârnește o mulțime de hohote și provoacă admirație.