Astypalea, insula pe care nu se fumează (6 foto)

0
1507

În ultimii câțiva ani, din mări au fost colectate mai mult de 60 de milioane de mucuri de țigări. Potrivit raportului organizației pentru protecția mediului Ocean Conservancy, țigările sunt principala sursă de poluare a oceanelor.

Insula grecească Astypalea, sau cum mai este numită în popor „Fluturele Mării Egee de Sud”, și-a pus scopul de a deveni prima insulă din lume care se va elibera în întregime de acest viciu. Astăzi, pe insulă mișcarea împotriva fumatului a devenit mai activă ca niciodată, iar în acest articol urmează să vă vorbim mai detaliat despre situația locală.

Foto: depositphotos.com

Aproape toate plajele grecești suferă din cauza gunoaielor, inclusiv din cauza rămășițelor de țigări pe care le lasă în urmă fumătorii. În fiecare an, o echipă de voluntari din organizația non-profit Ocean Conservancy curăță plajele din toată Grecia. Recent, președintele insulei Astypalea și-a împărtășit viziunea în privința unei insule fără fumători și țigări, remarcând că „decizia trebuie luată de locuitori și turiști, ci nu să fie rezultatul unor măsuri politice”. Localnicii chiar au introdus un hashtag propriu, #ASTYPALEASMOKEFREE (din engl. „Astypalea fără fumători”), pentru a promova ideea curățării insulei de acest viciu periculos și de mucurile de țigări.

Foto: charis_p.l / Instagram

Atât locuitorii insulei, cât și autoritățile locale încurajează turiștii să se lase de fumat și să se alăture unor obiceiuri sănătoase precum ciclismul, căci doar într-un așa mod ei vor putea deveni un element esențial al culturii insulei unde nu se fumează. Curios este faptul că inițiativa locuitorilor este finanțată de cea mai mare companie grecească de tutun, Papastratos.

Foto: depositphotos.com

Scopul principal al locuitorilor și autorităților insulei Astypalea este de a promova bunăstarea și un mod sănătos de viață atât printre localnici, cât și printre turiștii care vizitează într-un mod regulat plajele nisipoase ale insulei. Pe lângă toate, inițiatorii mișcării doresc să informeze cât mai mulți oameni despre problema poluării plajelor cu rămășițe de țigări.

Scopul este unul foarte îndrăzneț, mai ales luând în considerație faptul că Grecia a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai fumătoare țări din toată Europa și, în plus, ea este considerată o cioară albă printre celelalte țări ale uniunii, deoarece aici nu sunt respectate restricțiile privind fumatul în locurile publice care deja de foarte mult timp sunt impuse în toată Europa.

Foto: depositphotos.com

În unul dintre interviuri, președintele insulei a fost întrebat dacă mișcarea presupune că fumătorii nu mai sunt bine veniți pe insulă, însă acesta a răspuns că Astypalea, dimpotrivă, deschide larg ușile tuturor iubitorilor de a fuma, deoarece locuitorii speră că dacă turiștii vor încerca să urmeze regulile insulei, aceștia vor refuza acest viciu și vor urma un mod de viață sănătos chiar și după plecare.

Apropo, chiar și în prezent voluntarii încă reușesc să adune în doar 2 ore atâtea mucuri de țigări, încât să umple 2 sticle de 1,5 litri. Câtă murdărie…

Ce opinie aveți despre acest proiect promițător? Ați dori să vizitați și voi insula Astypalea? Sau poate cunoașteți și alte locuri unde autoritățile locale și locuitorii încearcă să protejeze mediul înconjurător și să informeze cât mai multă lume despre problemele ecologice? Dacă cunoașteți, lăsați-ne un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.