În lumea contemporană există o mulțime de posibilități de a evada în trecut. Puteți analiza artefactele antice expuse în muzee și astfel să aflați cum au trăit oamenii în antichitate și multe alte curiozități.
De asemenea, o modalitate interesantă de a descoperi trecutul istoric al unei civilizații este de a vizita monumentele, templele și orașele civilizațiilor antice care s-au păstrat până în prezent.
Desigur ar fi mai captivant dacă am călători cu avionul spre aceste destinații istorice, însă în lumea tehnologiilor există o modalitate mai puțin costisitoare de a afla mai multe despre toate atracțiile turistice din lume cu ajutorul unui singur click. Deci, dacă sunteți gata pentru o călătorie virtuală prin toată lumea, aici aveți o listă cu 8 site-uri istorice pe care le puteți explora chiar de acasă.
1. Ta Prohm, Cambodgia
Ta Prohm este un templu situat în Din Angkor, Cambodgia. Structura a fost construită la sfârșitul secolului al XII-lea de Jayavarman al VII-lea, regele Imperiului Khmer, și a servit ca mănăstire budistă și centru de cunoaștere.
Templul este situat adânc în junglele Cambodgiei și până în secolul al XV-lea a fost aproape în întregime abandonat. Ta Prhom a devenit renumit datorită faptului că pereții săi de piatră sunt frumos decorați cu vegetație. Deoarece în timpul construcției pietrele erau clădite fără utilizarea mortarului, rădăcinile și ramurile copacilor s-au strecurat printre pietre, iar unele chiar au fost răsturnate.
2. Templul lui Kukulkan
El Castillo sau Templul lui Kukulkan este o piramidă mesoamericană în trepte situată în centrul sitului arheologic Chichen Itza. Chichen Itza este un oraș din America pre-columbiană, construit de Maya în Yucatan, Mexic, între secolele al IX-lea – al XII-lea.
Templul are 30 de metri în înălțime și este considerat a fi una dintre cele șapte noi minuni ale lumii, iar denumirea templului, „El Castillo”, înseamnă un castel. Monumentul are o particularitate care îl face deosebit, însă fenomenul poate fi văzut doar de două ori pe an. Aproximativ la ora 15:00, în timpul echinocțiului de primăvară și toamnă, lumina soarelui cade pe scara principală a piramidei, astfel încât umbrele formează o figură ce reamintește un șarpe. Umbra alunecă în jos pe trepte până se unește cu un cap uriaș de șarpe, sculptat într-o piatră chiar la poalele piramidei.
3. Bagan, Myanmar
Bagan este un oraș antic din regiunea Mandalay din Maynmar. În perioada sa de glorie, Bagan avea mai mult de 10 000 de temple budiste, altare și pagode. Deși în ultimul mileniu numărul a scăzut considerabil, aproximativ 2 000 de construcții aurii încă au rămas întregi. Datorită acestor atracții istorice, până și în prezent, Bagan este un loc pe care trebuie să-l viziteze oricare turist care călătorește prin Asia.
„Miile de temple care sunt împrăștiate pe câmpiile Baganlui reprezintă o dovadă impresionantă a devotamentului religios al poporului și conducătorilor Republicii Myanmar care s-a păstrat de-a lungul secolelor”, se scrie pe pagina web Go-Myanmar. „Împreună, toate aceste temple formează unul dintre cele mai bogate situri arheologice din Asia. De asemenea, aici vă puteți bucura de niște priveliști extraordinare și unice”.
4. Stonehenge, Anglia
Stonehenge a fost construit în perioada anilor 3000-1500 î.Hr. și este considerat a fi unul dintre cele mai renumite monumente preistorice din lume. Construcția excepțională este situată în Wiltshire, Anglia, și este formată din două tipuri de pietre: pietrele mai mari sunt Sarsen, iar cele mai mici sunt gresie, toate fiind aranjate în cercuri.
În zilele noastre, Stonehenge este înconjurat de taine. Deși nimeni nu poate explica de ce acesta a fost construit, există câteva teorii care spun că pentru civilizația antică Stonehenge era un calendar solar, un centru de închinare păgână sau un cimitir.
5. Templul din Luxor, Egipt
Adesea, orașul Luxor din Egipt este numit „cel mai mare muzeu în aer liber”. Aici există o mulțime de ruine străvechi care pot fi explorate, iar Templul lui Luxor construit în anul 1400 î.Hr. este cea mai populară atracție turistică din regiune.
Orașul Luxor este unul foarte vechi și datorită acestui fapt are o istorie foarte bogată. „Aici Tutmes al III-lea își planifica campaniile, Akhenaton pentru prima dată a meditat asupra naturii lui Dumnezeu, iar Ramses al II-lea și-a prezentat programul ambițios de construcție” scrie Discovering Egypt. Templul lui Luxor este o personificare a puterii faraonilor, deoarece acesta era singurul templu din Teba, dedicat nu zeilor, ci regatului.
6. Pompei, Italia
Vechiul oraș Pompei este unul dintre cele mai interesante locuri din Italia. Acesta a fost cândva un centru foarte aglomerat al Imperiului Roman, însă a fost distrus în anul 79 d.Hr. în urma unei erupții devastatoare a vulcanului Vezuviu care se află în vecinătate.
Deși erupția literalmente a îngropat tot ce i-a stat în cale, inclusiv 2 000 de oameni, orașul s-a păstrat foarte bine până în prezent. Fiind acoperit de o pătură de cenușă și lapili (fragmente de piatră ponce), Pompei a fost dat uitării. Cu toate acestea, în anul 1748 în vechiul oraș au fost efectuate lucrări arheologice, în urma cărora au fost descoperite opere de artă, artefacte și clădiri care pot fi explorate și analizate de turiști.
7. Machu Picchu, Peru
Situat în Valea sacră a incașilor ce se află în Peru, Machu Picchu este unul dintre cele mai impresionante locuri străvechi din America de Sud. Acest sat al incașilor a fost construit în secolul al XV-lea și, cel mai probabil, servea drept reședință a împăratului.
Machu Picchu este format din 3 centre principale: Intihuatana – o piatră folosită în ritualuri asociate cu ceasul astronomic al incașilor, Templul Soarelui – un loc sacru unde incașii își venerau zeii, și Camerele cu trei geamuri de unde se deschide o vedere magică spre răsărit. Datorită faptului că aceste structuri (precum și cea mai mare parte a Machu Picchu) au fost cu grijă restaurate, vizitatorii pot obține o idee despre modul de trai al civilizației Inca cu sute de ani în urmă.
8. Petra, Iordania
Petra este un oraș antic excepțional construit în secolul al IV-lea î.Hr. Orașul este sculptat direct în piatră, astfel natura combinându-se într-un mod extraordinar cu munca umană.
Datorită nuanței roz a pietrelor, Petra adesea este numită Orașul roz, această denumire romantică avându-și rădăcinile în poemul lui John William Burgon, un scriitor al secolului al XIX-lea:
O frunte-ndurerată, în nuanța tinereții,
Văzută antică cu două mii de ani în urmă,
Păstrată de clima Estului, miracol –
Roz-roșiatic, oraș de două ori mai tânăr decât timpul.