Lacurile vulcanului Kelimutu din Indonezia uimesc datorită culorilor sale excepționale (21 foto)

0
3613
Foto: Flickr / whltravel

Cele trei lacuri vulcanice din Indonezia sunt situate pe un singur vulcan, însă în trei cratere diferite. Acesta este singurul loc din lume unde turiștii pot urmări un asemenea fenomen: trei lacuri situate în imediată apropiere unul de altul, însă fiecare are o culoare proprie.

Foto: Flickr / whl.travel
Foto: Flickr / 1ieve
Foto: Flickr / Yodod

Fiecare dintre cele trei lacuri își are denumirea sa, iar localnicii timp de mai multe secole credeau în faptul că lacurile sunt locul unde se odihnesc sufletele strămoșilor lor. Se spune că lacurile își schimbă culoarea în dependență de starea de spirit a spiritelor. Dacă acesta este un adevăr, ci nu doar o legendă am putea constata că sufletele mereu sunt neliniștite.

Foto Flickr / Marfbm
Foto: Flickr / Rosino

Lacul bătrânilor (Tiwu Ata Mbupu) este situat în partea de vest a vulcanului și de regulă are culoarea albastră. Se spune că aici se odihnesc spiritele bătrânilor ce și-au trăit viața cum se cuvine.

Foto: Flickr / JungleBoy
Foto: Flickr / Matthew Winterbur

Celelalte două lacuri de pe vulcanul Kelimutu sunt separate de un singur perete vulcanic. Lacul feciorilor și fecioarelor (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) este de culoare verde. Al treilea lac, numit lacul blestemat (Tiwu Ata Polo), adesea este de culoare roșie ca sângele, însă în imagine acesta pare a fi de culoarea măslinului.

În acest lac ajung spiritele bărbaților și femeilor, tineri sau bătrâni, care au păcătuit în timpul vieții. Însăși denumirea vulcanului, ”Kelimitu„, înseamnă „Lacul clocotitor”. Adesea vizitatorii pot urmări cum deasupra acestui lac se formează nori mari de aburi.

Foto: Flickr / Java Tourism
Foto: Flickr / ZY-CO

Deși nimeni nu a cercetat amănunțit adâncurile lacurilor vulcanului Kelimutu, se presupune că acestea și-au obținut culoarea datorită unor aburi fierbinți subacvatici. Este vorba despre niște găuri care se găsesc pe suprafața planetei și care elimină gaze și aburi, precum dioxid de sulf, acid clorhidric, sulfit și dioxid de carbon. Din cauza acestor eliminări, apele adânci care sunt mai bogate în elemente nutritive ajung la suprafață, în cele din urmă colorând apa și modificând aspectul lacului.

Foto: Flickr / Rosino
Foto: Flickr / Yodod

Vulcanul Kelimutu se află în parcul național omonim de pe insula Flores. Deși lungimea insulei este de aproximativ 350 kilometri, parcul în sine este mic, iar cel mai apropiat oraș, numit Ende, se află la 60 kilometri depărtare. Cu toate acestea, în apropiere de vulcan poate fi găsit un sat de fermieri numit Moli. Adesea acest sătuc servește drept tabără  turiștilor care nu sunt destul de rezistenți pentru a urca pe vârful vulcanului Kelimutu.

Foto: Flickr / elrentaplats
Foto: Flickr / Yodod

Turiștii nu pot ști niciodată cu precizie ce culoare va avea apa lacurilor atunci când vor ajunge în vârful vulcanului, deoarece culorile se schimbă în mod constant. În comparație cu alte lacuri vulcanice unde schimbarea culorii poate fi prezisă, lacurile vulcanului Kelimutu sunt un mister în acest sens. În imagini puteți observa că apele celor trei lacuri sunt de culoare albastră, verde și neagră, însă de asemenea acestea pot fi de culoare albă, roșie sau de culoarea cerului.

Foto: Flickr / Le Batteur de Lune
Foto: Flickr / Scolano

Cei care călătoresc spre creasta vulcanului de regulă o fac în zori. Adesea dimineața lacurile sunt acoperite de ceață, însă de cele mai multe ori la mijlocul zilei ceața dispare, iar cei care pornesc în această călătorie descoperă că sunt singuri în regiune. Indiferent de toate, turiștii trebuie să reușească să se reîntoarcă în sătucul Moli până se întunecă.

Foto: Flickr / William Nicholas

Mergând să exploreze lacurile vulcanului Kelimutu, turiștii ar trebui să fie precauți și să nu apuce poteci necunoscute. Din cauza rocilor vulcanice irezistente, unele poteci sunt foarte periculoase, nemaivorbind despre pericolul ce îl poartă aburii care se ridică de pe suprafața apelor lacurilor. Turiștii distrași ar putea să cadă în lac. De remarcat că cei care deja au căzut nu au supraviețuit.  

Foto: Flickr / JavaTourism
Foto: Flickr / Yodod

În anul 1995, un turist din Olanda a căzut de pe o pantă abruptă în lacul Tiwu Nuwa Muri Koo Fai. În ciuda celor 5 zile de căutări, corpul turistului așa și nu a mai fost găsit. Ne-a rămas doar să sperăm că spiritul acestuia s-a alăturat spiritelor feciorilor și fecioarele ce locuiesc aici după legende. Cu toate acestea, de atunci oamenii tind să rămână după gardurile de siguranță.

Foto: Flickr / whltravel
Foto: Flickr / Rosino

În ciuda faptului că foarte puțini oameni din afara Asiei cunosc despre existența acestor lacuri, mulți le consideră una dintre cele 7 minuni ale naturii. Probabil ar fi dificil să nu fim de acord cu acest fapt.

Foto: Behan

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.