TOP-10: Ultimele locuri neexplorate din lume

0
2584

Adesea îi putem auzi pe alții spunând, precum că în lume nu au mai rămas locuri neexplorate și cât am fi de norocoși dacă ne nășteam în epoca descoperirilor geografice.

În lumea în care locuri neexplorate rămân tot mai puține datorită noilor tehnologii și instrumentelor avansate de cercetare, această afirmație pare a fi adevărată. Cu toate acestea, atâta timp cât încă mai avem câteva locuri neexplorate pe Pământ, nu ar trebui să ne grăbim să explorăm alte locuri îndepărtate din sistemul nostru solar.

Terra încă ne mai poate uimi, căci pe planeta noastră încă mai există câteva „pete albe”, iar multe specii de organisme încă nu au fost documentate. Motivul acestui fapt nu se datorează incompetenței cercetătorilor noștri, ci mai degrabă conflictelor politice, climei extreme și altor condiții locale care au lăsat aceste locuri neatinse de mâna omului.

10. Promontoriul Melville din Australia

Foto: Live Science

Dacă am face o listă cu locurile de pe Terra ce încă nu au fost populate de oameni și pot fi vizitate, întreaga Australia ar ocupa primele locuri. În ciuda faptului că Australia este una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic țări din lume, o mare parte din pământurile acesteia este goală, mai ales partea centrală. Dacă ați privi harta Australiei chiar acum, ați putea observa că aproape toate cele mai mari orașe ale țării sunt situate de-a lungul coastei.

Promontoriul Melville este o fâșie stâncoasă de pământ în extremitatea nord-estică a țării, slab populată și aproape că izolată de restul lumii. Există mai multe motive care explică acest lucru, inclusiv faptul că nimeni nu a știut despre existența acestui loc până în anul 1978, când un localnic a povestit altuia despre o specie de palmier pe care a descoperit-o în acele locuri. Puțini turiști au reușit să ajungă acolo, din motiv că locul este greu accesibil, iar peisajul include o mulțime de păduri dense, pietre uriașe și ceață. Până și în prezent, oamenii de știință descoperă aici noi specii de animale. Atâta timp cât cunoaștem despre faptul că în Australia există o mulțime de specii de animale veninoase, nu am recomanda o asemenea călătorie unui om fără experiență.

9. Peșterile Meghalaya din India

Foto: hindustantimes.com

Fiecare om care a vizitat vreo dată India vă va spune că aceasta este o țară uriașă, cu o varietate de peisaje și ecosisteme. De asemenea, aceasta este una dintre cele mai populate țări din lume (chiar dacă unele regiuni sunt mai puțin populate decât altele). La moment, s-ar fi putut părea că deja toate locurile din India au fost explorate, însă nu este chiar așa.  Partea nord-vestică a țării mereu a fost puțin mai izolată din cauza poziției geografice. Până a crea această listă, nu am avut nici o idee despre existența unora dintre cele mai misterioase peșteri din lume ce sunt situate în statul Meghalaya.

Aceasta este una dintre cele mai mari sisteme de peșteri din lume, Meghalaya fiind unul dintre statele care găzduiește un număr mare de peșteri ce încă nu au putut fi explorate în întregime. Cea mai lungă peșteră de gresie din lume, care are aproximativ 24 000 de metri, a fost descoperită abia în anul 2016, iar la începutul acestui an a fost descoperită și peștera Krem Um Ladaw, tunelurile căreia se află la o adâncime de 105 metri. Și acesta este doar vârful aisbergului. Experții locali consideră că suntem încă departe de a descoperi întreaga rețea de peșteri din Meghalaya.

8. Vale do Javari din Brazilia

Foto: theconversation.com

Din momentul când în timpul unei expediții a decedat un misionar creștin, Insula Sentinelei de Nord și tribul agresiv care locuiește aici a devenit cunoscută de toată lumea. Unii oameni consideră că acest trib este singurul din lume care încă nu a contactat cu oamenii moderni, deoarece în anul 2019 nimeni nu s-ar fi așteptat la existența unui alt trib de acest gen care ar putea să nu fie încă discutat la știri. Cu toate acestea, dacă ați privi prin pădurile tropicale ale Amazonului, veți observa niște regiuni largi care încă așteaptă să fie explorate. Aici locuiește și un trib care niciodată nu a contactat cu restul lumii. Tribul este numit Javari și se află într-o vale numită după numele tribului, Vale do Javari.

La fel ca tribul Insulei Sentinelei de Nord, Javari s-a opus oricărei încercări ale oamenilor moderni de a intra în contact cu ei. Cu toate acestea, există sens în ideea de a-i lăsa în pace, deoarece ei sunt susceptibili la multe boli mortale pentru care oamenii moderni deja au dezvoltate o imunitate. Un singur contact cu acest trib i-ar putea omorî. Se pare că ei nu doresc să fie deranjați, deși în ultimul timp au existat câteva cazuri de violență din partea minierilor de aur și altor oameni care nu fac parte din trib.

7. Peștera Son Doong din Vietnam

Foto: Dave Bunnell

Peștera Son Doong din Vietnam este una dintre cele mai fascinante fenomene naturale de pe planeta noastră. Ceea ce pare a fi la prima vedere o gaură inofensivă în pământ reprezintă de fapt un sistem complex și larg de peșteri subterane și organisme excepționale. De asemenea, aceasta este cea mai mare peșteră din lume, care până în anul 2009 nu a fost explorată în întregime. Cu toate acestea, în luna mai a anului 2019, când niște cercetători au coborât în peșteră, s-a descoperit că aceasta ascunde încă multe taine. 

În timpul uneia dintre expediții, câțiva scafandri au descoperit o cale ascunsă care unește peștera Son Doong cu o altă peșteră numită Hang Thung. Din nefericire, cercetătorii nu au putut analiza calea subacvatică, din motiv că nu dispuneau de echipamentele necesare pentru scufundări adânci. De aceea, ei au plănuit să se reîntoarcă aici mai târziu. Cu toate acestea, întregul sistem de peșteri ascunde multe lucruri, inclusiv noi specii de animale și plante pe care nu le-am mai văzut până acum. Nemaivorbind despre cele pe care le-am văzut, însă încă nu le-am identificat.

6. Pădurea tropicală a muntelui Mabu din Africa

Foto: qz.com

Probabil Africa este unul dintre acele locuri care au fost mereu greu de cercetata, mai ales partea centrală a continentului. Datorită echipamentelor noastre moderne de cartografie și a dorinței de a găsi noi resurse naturale, aproape întregul continent a fost pictat pe hărți, chiar și regiunile slab populate. Cu toate acestea, pe unele pământuri ale Africii niciodată nu a pășit vreun picior de om, inclusiv pe muntele Lico din Mozambic.

Fostul vulcan, astăzi doar un munte, reprezintă o structură masivă care poate fi văzute din aproape fiecare așezare din vecinătate, deși craterul fostului vulcan mereu rămâne ascuns din cauza versanților abrupți. În anul 2012, un om de știință analiza zona prin aplicația Google Earth, în cele din urmă descoperind o întreagă pădure tropicală situată în craterul muntelui Lico. În anul 2018, o echipă de cercetători pentru prima dată a reușit să exploreze acele locuri mai îndeaproape. Oamenii de știință au fost nevoiți să învețe alpinismul timp de mai mulți ani, căci nu existau destule finanțe pentru a închiria elicoptere pentru întregul grup. În cele din urmă, cercetătorii au descoperit un ecosistem neatins până atunci de mâna omenească și multe specii de animale pe care nimeni nu le văzu-se până atunci. Oamenii de știință planifică să exploreze teritoriul și mai departe.

5. Peninsula Kamceatka din Rusia

Foto: listverse.com

Când europenii explorau pământul, Rusia experimenta o proprie epocă de descoperiri. Fiind finanțați în mare parte de familia regală rusească, majoritatea cercetătorilor organizau expediții în toate regiunile pe care astăzi le cunoaștem ca Rusia, inclusiv și o regiune din America de Nord. Precum au făcut-o și colegii europeni, cercetătorii ruși s-au confruntat cu multe dificultăți, iar mulți au decedat în procesul de trecere a teritoriului rusesc pe hărți. Din cauza distanțelor enorme, unele regiuni ale Rusiei nici până astăzi nu au fost cercetate în întregime.

Unul dintre acele locuri este peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Cunoscută sub numele de „Țara vulcanilor”, Kamceatka găsduiește pajiști, izvoare termale, priveliști muntoase înzăpezite și o floră și faună îndeosebi de bogată care nu poate fi găsită mai mult nicăieri în lume. Aceste locuri până și în prezent rămân a fi într-o oarecare măsură neatinse de om din cauza istoriei bogate a Rusiei în ceea ce ține de tulburările politice, dar și din cauza inaccesibilității regiunilor.

4. Parcul Național Fiordland din Noua Zeelandă

Foto: worldatlas.com

Cei ce au vizitat deja Noua Zeelandă vor fi de acord cu faptul că pe această insulă se găsesc unele dintre cele mai frumoase locuri din lume. Cu toate acestea, Parcul Național Fiordland (Fiordland National Park) din regiunea sud-vestică a țării se caracterizează prin dimensiuni și frumuseți deosebite. Fiind numit în cinstea fiordurilor situate în regiune (structurile glaciare vaste, despre care unii cred că pot fi găsite doar în Scandinavia), Parcul Fiordland este cel mai mare Parc Național din Noua Zeelandă. Dacă nu vă puteți imagina cum ar putea arăta în realitate aceste locuri grandioase, reamintiți-vă de filmul Stăpânul Inelelor, căci o mare parte din întregul film a fost filmată aici.

Deși în Fiordland există o mulțime de atracții turistice, acestea formează doar o mică parte din întregul parc, căci cea mai mare parte a acestuia nu poate fi explorată în întregime din cauza inaccesibilității sale, climei aspre și dimensiunilor uriașe. Aici se găsesc o mulțime de specii de plante și animale încă neidentificate.

3. Crovurile peninsulei Yucatan din Mexic

Foto: listverse.com

Crovurile sunt niște prăpastii pline cu apă proaspătă cristalină. Fiind răspândite pe aproape tot teritoriul Peninsulei mexicane Yucatan, acestea au jucat un rol foarte important în mitologia civilizației Maya, deoarece crovurile au servit ca sursă de apă potabilă. Aceasta este una dintre cele mai frumoase și tainice formațiuni naturale din lume. Deși numărul oficial al crovurilor este de aproximativ 6 000, nimeni nu a reușit să le studieze pe toate. Oamenii de știință consideră că pe viitor îi așteaptă încă multe descoperiri interesante în legătură cu acest fenomen. Recent, un grup de experți a utilizat tehnologia 3D pentru a cartografia câteva crovuri. Cu ajutorul acestei tehnologii ei planifică să studieze toate cele 6 000 de formațiuni documentate.

Deși majoritatea crovurilor pot fi urmărite de la distanță, unele dintre ele (și anume crovurile din peșteri) necesită mai întâi explorarea peșterilor în care acestea se află. La momentul de față, oamenii de știință nu au nici o idee despre speciile de vietăți care pot fi găsite în peșteră, deoarece majoritatea crovurilor sunt greu accesibile. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de cartografiere, sperăm să aflăm ce se găsesc în crovurile peninsulei Ycatan.

2. Complexul forestier nordic din Myanmar

Foto: nybg.org

Din cauza reliefului dur acoperit cu jungle, Myanmar a devenit una dintre acele țări din Asia de Sud-Est care a jucat un rol important (însă subevaluat) în împiedicarea japonezilor de a cuceri India Britanică. De asemenea, în Myanmar a avut loc cel mai lung război civil din istorie, care a început aproximativ în perioada independenței acesteia. Din fericire, o mare parte a conflictului a fost rezolvată, deși încă mai există câteva grupuri ce încă se revoltă. Iată de ce o mare parte a țării, mai ales partea nordică, a rămas în mare parte necercetată de biologi și cercetători.

De fapt, în complexul forestier nordic din Myanmar încă nu există drumuri. Experții consideră că acolo îi așteaptă multe descoperiri interesante, inclusiv noi specii de plante și animale. În ultimii câțiva ani acolo au fost trimise doar câteva expediții. Cu toate acestea, o mare parte a pădurii rămâne a fi neatinsă, din cauza reliefului dur și situației politice. De asemenea, o problemă este faptul că pentru a cerceta regiunea este nevoie de o sumă mare de bani. Guvernul din Myanmar nu dispune de finanțe din cauza războiului și situației socio-economice dificile din țară.

1. Papua Noua Guinee

Foto: researchonline.jcu.edu.au

Papua Noua Guinee a fost foarte mult discutată în cultura generală. Au existat timpuri când aceasta a fost privită ca „un loc unde viețuiesc canibalii și există frumuseți fără precedenet”. Cu toate acestea, în ultimele secole în Papua Noua Guinee s-a înregistrat un progres important. Vorbim despre problema canibalizmului. O mare parte a teritoriului țării insulare așa și nu a mai fost cercetată din cauza inaccesibilității. Spre exemplu, Zidul Hindenburg (Hindenburg Wall) care reprezintă de fapt o formare masivă de platoruri de calcar. Pe acestea cresc păduri în care niciodată nu a pășit piciorul omului, nemaivorbind despre cercetări. În anul 2013, când Societatea de conservare a speciilor sălbatice (Wildlife Conservation Society) a trimis acolo o echipă de biologi, au fost descoperite 1108 de specii de animale și plante, 89 dintre care au fost noi pentru știință.

Pe insula Noua Britanie se găsesc munții Nakanai, un alt sistem de munți cu creste care sunt formați aproape în întregime din calcar. În timpul unei expediții din anul 2010, oamenii de știință au descoperit o mulțime de specii de animale, inclusiv broaște, insecte și păianjeni. Unele dintre ele nici măcar nu au putut fi atribuite unor familii, de aceea cercetătorii au fost nevoiți să inventeze familii noi. În acest loc au rămas încă multe specii care urmează a fi descoperite, în deosebi acest fapt se referă la pești, deoarece unele căi subacvatice din regiune nu au fost studiate niciodată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.