TOP-13: Cele mai mari mistere care recent au fost elucidate

0
1702

Există o sumedenie de mistere pe care oamenii încă nu sunt în stare să le elucideze. Însă, acest fapt nu înseamnă că suntem total neajutorați în acest domeniu. De fapt, oamenii nu sunt deloc răi în ceea ce ține de găsirea soluțiilor și răspunsurilor la anumite întrebări, fie ele naturale, fie nu chiar. Știința și filozofia tinde spre a da răspunsurile la cele mai mari mistere ale lumii și în acest articol urmează să vă relatăm despre câteva dintre ele care au fost parțial sau integral descoperite.

Pe măsură ce omul evoluează, se fac noi descoperiri în ceea ce ține de ființa umană dar și lumea care o înconjoară. Totuși, neprivind la toate realizările în știința modernă, în lume se întâmplă mii de fenomene care nu pot fi explicate, dar și mii de descoperiri care adesea ne lasă șocați.

De la minuni și fenomene naturale, până la dispariții și crime – mereu va exista ceva ce nu vom putea explica. Totuși, pe măsură ce se dezvoltă tehnologiile și se fac tot mai multe descoperiri în lumea științei, ne apropiem tot mai mult de cele mai misterioase taine care au influențat ultimele câteva secole. Deci, aici 13 taine, explicațiile cărora cu siguranță vă vor interesa.

  1. Dealurile magnetice

Zonele magnetice, hipnotice sau gravitaționale sunt cunoscute în întreaga lume. Ele sunt sursa de inspirație pentru nenumărate legende și mituri urbane.

Dacă parcăm mașina sau plasăm un obiect magnetizat la baza unui deal magnetic, acesta se va deplasa în sus, sfidând legile fizicii – în orice caz așa ne place să gândim. De fapt, oamenii de știință au descoperit recent că acest fenomen nu este nimic altceva decât o iluzie optică. Ochilor noștri li se pare că „dealurile” sunt înclinate în sus, deoarece este dificil să vezi orizontul într-o zonă muntoasă. Ideea este că orizontul este elementul după care creierul nostru se orientează în spațiu. Datorită orizontului știm că copacii stau vertical și, tot datorită lui, înțelegem când mergem în sus și când mergem în jos.

  1. Giulgiul din Torino (Shroud of Turin)

Giulgiul din Torino este o bucată de pânză pe care este pictat un om, care se pare că ar fi murit fiind răstignit pe o cruce. Deja o perioadă foarte lungă de timp se consideră că giulgiul a fost acea bucată de materie care a fost folosită pentru a acoperi corpul lui Isus după ce acesta a murit.

Acest artefact a devenit unul dintre cele mai studiate doar din cauza acestui mit. Totuși, recent, folosind metoda de datare cu radiație de carbon, s-a aflat că pânza a fost confecționată cu mult mai târziu decât se considera. Aceasta se referă la anii 1260 d.Hr., iar originea imaginii omului pictată pe ea este încă studiată.

  1. Cum oamenii antici transportau pietrele care aveau tone?

Anterior au existat speculații nesfârșite despre cum s-au construit unele dintre cele mai masive minuni ale lumii, precum piramidele egiptene și Stonehenge. Tehnologiile de construcție ar trebui cu siguranță să fie primitive în acea perioadă când se construiau acele minuni, de aceea, acele structuri au devenit unele dintre cele mai mari mistere din lume.

Teoriile despre construcția lor variază de la ajutorul din partea extratereștrilor până la magie. Totuși, în ultimii ani, unii oameni au creat niște construcții proprii experimentale care se asemănau cu unele dintre cele 7 minuni ale lumii. Un bărbat pe nume Wally Wallington și-a construit propriul Stonehenge, utilizând doar pietre, lemn și propriile forțe.  Nimeni nu afirmă că anume metoda utilizată de Wallington a fost aceeași metodă pe care au utilizat-o oamenii care au creat monumentul Stonehenge, însă acest exemplu dovedește că asemenea construcții puteau fi realizate manual.

  1. Vuietul oceanic (Ocean Bloop)

În anul 1997, hidrofoanele erau utilizate pe tot întinsul Oceanului Pacific, când a fost prins un sunet cu o frecvență extrem de scăzută. Ipotezele despre sursa sunetului au variat de la monstrul din Loch Ness, la un alt monstru gigantic din adâncurile oceanului, care încă nu a fost descoperit de oameni.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a studiat foarte atent cazul și au descoperit că sunetul, cel mai probabil, provine nu de la un animal, ci de la ghețarii de pe malurile Antarcticii din care se rup bucăți masive de gheață. Criptozoologii au fost foarte dezamăgiți. Sunt și cei care consideră că această „explicație” este doar o încercare de-a statului de a ascunde adevărul. Alții consideră că sunetul este o reamintire teribilă a faptului că ghețarii se topesc.

  1. Expediția dispărută a lui Franklin (Franklin Expedition Ship(s))

Soarta navelor „HMS Erebus” și „HMS Terror” a rămas un mare mister timp de 170 de ani. Totuși, oamenii de știință cred că aproape au descoperit adevărul acestei taine. Aceste două nave au fost pierdute în anul 1846 în Arctica, pe teritoriul Nunavut, nu departe de insula King William.

Pe baza mărturiilor membrilor tribului de eschimoși din acea perioadă, dar și pe baza mormintelor echipajului, s-ar putea constata că navele au naufragiat sau au fost blocate printre ghețari. Totuși, până în septembrie 2014, când sonarul uneia dintre nave a apărut în forma unui vehicul îndepărtat, nimeni nu știa unde se află navele. Guvernul Canadei intenționează să efectueze lucrări pentru a scoate epava la suprafață, deoarece aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri marine ale secolului.

  1. Colonia dispărută Roanoke (Lost Colony)

 

Colonia dispărută de pe insula Roanoke din Carolina de nord care a venit aici în anul 1587, a devenit un mister după ce în anul 1590 a dispărut fără urme. Unicul indiciu a fost cuvântul „Croatoan”, sculptat pe un stâlp de la porțile principale, și literele „Cro”, sculptate pe un copac nu departe de colonie. Atunci când o colonie de oameni pur și simplu dispare fără vreo urmă, lăsându-și casele și absolut toate lucrurile, oamenii, fără îndoială, vor începe să caute un răspuns cu privire la ce s-a întâmplat.

În ultimii ani, istoricii și cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii din colonie au fost atacați de un virus, o boală sau au avut un conflict. Cel mai probabil colonia a murit sau s-a divizat în niște grupuri mai mici și a părăsit rapid locul de trai. Aceste explicații nu sunt exacte, însă ele au clarificat puțin taina coloniei dispărute.

  1. Pietrele mișcătoare din Valea Morții (Sailing Stones)

Într-un loc îndepărtat din Valea Morții (Death Valley), statul California, se află un lac secat numit Racetrack Playa, unde câteva pietre foarte grele s-ar părea că se deplasează de sine stătător. Oamenii învinuiesc extratereștrii și glumeții, însă nimeni, niciodată nu a văzut cu ochii proprii cum aceste pietre se deplasează pentru a confirma că acestea o fac singure sau sunt mișcate de cineva.

În anul 2006, un om de știință pe nume Ralph Lorenz a început să studieze pietrele și a ajuns la concluzia că, atunci când temperatura scade, sub pietrele din Valea Morții se formează o cantitate suficientă de apă și gheață pentru a le „muta”, lăsând o urmă în spatele lor.

  1. Richard III

Richard al III-lea a trăit în perioada anilor 1452-1485 și a domnit doar doi ani, fiind ultimul dintre regi care și-a pierdut viața pe câmpul de luptă. El a fost ilustrat diferit în literatura engleză de-a lungul secolelor. În timp ce interesul pentru această identitate s-a păstrat până astăzi, locul unde se află rămășițele lui a rămas un mister.

Totuși, în anul 2012, cercetătorii au descoperit un schelet sub o parcare din Leicester. S-a constatat că rămășițele aparțin regelui Richard. Antropologii și experții în medicina legistă au reușit să stabilească motivul pentru care Richard a decedat. S-a aflat că regele a suferit câteva lovituri fatale.

  1. Triunghiul Bermudelor (Bermuda Triangle)

Triunghiul Bermudelor are o reputație proastă încă din timpul lui Cristofor Columb. În anul 1492, când aventurierul traversa apele dintre Florida, Puerto Rico și Insulele Bermude, compasul lui a început să se comporte ciudat. După acel caz, în această regiune s-au întâmplat o mulțime de presupuse dispariții și fenomene misterioase.

În anii 1950, despre această regiune misterioasă a fost publicat un articol în Associated Press. Unii presupun că evenimentele neexplicabile care au loc în  această regiune sunt o farsă de-a extratereștrilor, în timp ce alții presupun că acest caz este un experiment nereușit a guvernului.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că triunghiul Bermudelor, de fapt, nu prezintă un loc cu cel mai înalt procentaj de dispariții în comparație cu alte regiuni ale lumii, iar problema cu busola este un fenomen care s-a întâmplat cu majoritatea marinarilor.

  1. Anastasia

Istoria familiei Romanov este pe cât de tragică, pe atât de misterioasă. Țarul Nicolai al II-lea și familia sa au fost foarte crud detronați și executați în timpul revoluției rusești. Au fost găsite rămășițele tuturor membrilor familiei, în afară de cele ale fiicei Anastasia Nikolaevna.

Această absență a dus la ideea că fata poate fi încă în viață. Și dacă Anastasia era încă în viață, apare întrebarea, era ea oare prea tânără pentru a-și reaminti despre originea sa regală? De-a lungul multor ani o mulțime de femei s-au prefăcut a fi Anastasia, iar mai târziu această agitație a inspirat multe cărți și filme. Totuși, în anul 1991 au fost descoperite niște rămășițe necunoscute anterior nu departe de acel loc unde a fost executată familia Romanov. Din păcate, știința și tehnologiile acelor timpuri nu erau capabile să confirme că rămășițele aparțineau Anastasiei. Abia în anul 2008 tehnologia ADN-ului a confirmat că ele aparțineau fiicei lui Nicolai al II-lea. După aceasta, fata în sfârșit a fost înmormântată în sens direct și în sens figurat.

  1. Mary Celeste

În anul 1872 „Mary Celeste” a fost observată în Oceanul Atlantic nu departe de malurile insulelor Azores. Nava era într-o stare perfectă, cu excepția faptului că echipajul a dispărut fără urme. În acest caz nu au fost implicați pirații, deoarece la bord nu au existat urme de luptă, iar toate obiectele prețioase au rămas la locul lor. S-ar părea că echipajul pur și simplu s-a evaporizat, toate lucrurile fiind la locul lor, în afară de câteva acte.

Totuși, doctorul Andrea Sella de la University College London (UCL) din Marea Britanie a făcut un experiment care a adus-o la o explicație convingătoare: la bord se aflau mai mult de 1 700 de barilii de spirt brut, care ar putea fi cauza unei explozii invizibile. Această explozie a înnebunit echipajul și i-a făcut să părăsească nava în bărci de salvare.

  1. Amelia Earhart

Amelia Erthart a fost una dintre cele mai ambițioase și de succes femei-piloți a timpurilor sale, numele ei fiind adesea întâlnit în ziarele anilor 1930. Ea a încercat să ajungă în Cartea Recordurilor Guiness, parcurgând o distanță de 46 671 kilometri cu avionul, însă în anul 1936, când mai rămase-se aproximativ 11 265 kilometri de zbor, ea, împreună cu Fred Noonan, co-pilotul ei, au dispărut după ultima lor radiodifuziune.

Avionul lor a dispărut fără urmă. Teoriile despre ce s-a întâmplat cu Amelia variau de la presupuneri că aceasta a fost capturată de japonezi, s-a întors în Statele Unite în cadrul programului de protecție a martorilor, până la speculații că ea a ajuns pe o insulă nelocuită. Datorită tehnologiei de procesare a imaginilor și a echipamentului sonar, în octombrie 2014, o parte din aeronava Ameliei a fost descoperită în largul coastei unei insule. În anul 1940, în aceeași regiune, au fost găsite niște rămășițe umane, însă la acel moment nu era posibil de a identifica identitatea cadavrului.

  1. Jack Spintecătorul (Jack the Ripper)

Istoria criminalului în serie Jack Spintecătorul a fost una dintre cele mai dificile taine din istoria britanică. Teoriile despre identitatea ucigașului au variat de la un om sărac până la unul dintre membrii familiei regale. Recent a fost descoperită o batistă însângerată care s-a transmis din generație în generație în familia unui polițist ce a studiat cazul criminalului și a luat batista de pe cadavrul unei victime pe nume Catherine Eddowes.

Moștenitorii au dus batista la o licitație, unde Russell Edwards a cumpărat-o pentru a face niște teste. El a testat ADN-ul doamnei Eddowes, folosind sângele descendenților ei, și a comparat sângele de pe batistă cu sângele unui suspect polonez pe nume Aaron Kosminski. Edwards consideră că el a găsit o legătură dintre Kosminski și victime. Totuși, oamenii de știință nu sunt complet încrezuți în analizele făcute de bărbat, deoarece batista după atâția ani a fost atinsă de o mulțime de oameni și poate fi prea murdară.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.