TOP-25: Cele mai ciudate formațiuni geologice de pe Terra

0
1927
Foto: commons.wikimedia.org

Sunteți gata să vedeți care sunt cele mai neobișnuite formațiuni geologice de pe planetă? Terra este un loc excepțional, având niște forme de relief neobișnuite și aproape în fiecare zi aici sunt descoperite noi formațiuni geologice.

Deși în acest articol am putea include o mulțime de locuri excepționale care pot fi găsite pe Pământ, am fost nevoiți să scurtăm lista până la 25 de formațiuni geologice.

25. Bolovanii Moeraki, Noua Zeelandă

Foto: goodfreephotos.com

Acești bolovani de formă sferică pot fi găsiți de-a lungul plajei Koekohe de pe coasta Noii Zeelande. Originea acestor formațiuni a fost o taină și o sursă pentru o mulțime de legende, însă, din punct de vedere științific, bolovanii s-au format în urma eroziunii coastei.

24. Deșertul alb, Egipt

Foto: commons.wikimedia.org

Această porțiune de pământ care se află la o distanță de 45 de kilometri de la orașul Farafra este cunoscută sub denumirea Sahara el Beyda, unde „Sahara” înseamnă „deșert”. Locul este cunoscut datorită culorii neobișnuite a nisipului și formațiunilor calcaroase de rocă care s-au format în urma furtunilor de nisip.

23. Drumul pietruit, Irlanda de Nord

Foto: commons.wikimedia.org

Drumul pietruit include 40 000 de coloane de bazalt interconectate care s-au format în urma unei erupții vulcanice antice. Partea superioară a coloanelor creează o pasarelă care începe de la poalele stâncilor și dispare sub suprafața mării. În anul 1986, acest loc a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

22. Peștera fluierelor de trestie (Reed Flute Cave), provincia Guangxi, China

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera fluierelor de trestie pare a fi ceva din filmele științifico-fantastice. Deja de mai mult de 1200 de ani, culorile acestei peșteri atrag oamenii curioși. Peștera și-a primit denumirea datorită trestiei care crește pe din afară și care poate fi transformată într-un fluier melodios.

21. Lacul Monroe, California

Foto: Public Domain

Lacul Monroe este un lac de dimensiuni mari, deși nu chiar adânc, care nu are o ieșire spre ocean. Din această cauză în lac se acumulează o cantitate mare de sare. Deși apele cu alcalinitatea ridicată nu sunt un loc potrivit pentru pești, ecosistemul lacului este neobișnuit de productiv. Crustaceele care locuiesc în aceste ape asigură cu hrană două milioane de păsări migratoare care se cuibăresc aici în fiecare an.

20. Turnul Diavolului, Wyoming

Foto: goodfreephotos.com

În anul 1906, Turnul Diavolului a fost numit de către Theodore Roosevelt un Monument Național al Statelor Unite. Monumentul natural și-a primit denumirea în anul 1875 în timpul unei expediții a colonelului Richard Irving Dodge când un traducător a interpretat greșit numele adevărat al structurii: „Turnul Dumnezeului rău”, care prin urmare s-a transformat în „Turnul Diavolului”.

19. Treptele lui Gibson (Doisprezece Apostoli), Great Ocean Road, Australia

Foto: goodfreephotos.com

Doisprezece apostoli reprezintă un grup de stâlpi de calcar de pe coasta Parcului Național Port Campbell care se află nu departe de Great Ocean Road din statul Victoria, Australia. Inițial, condițiile meteorologice dure ale Oceanului de Sud au format în stânci niște peșteri care mai târziu s-au transformat în niște arcuri și s-au prăbușit, lăsând în urmă niște coloane de 45 de metri.

18. Peștera de cristal, New Mexico

wikipedia.org

„Peștera de cristal” sau „Peștera cristalelor uriașe” conectată cu mina Naica se află la o adâncime de 300 de metri sub pământ în orașul Naica, Chihuahua, Mexic. Camera principală a peșterii conține o mulțime de cristale de selenit de dimensiuni uriașe care sunt considerate unele dintre cele mai mari cristale naturale găsite vreo dată.

17. Ușa în iad, Turkmenistan

Foto: commons.wikimedia.org

Ușa în iad este un loc din Derwez, Turkmenistan, unde de-a lungul secolelor s-au acumulat gaze. În anul 1917, oamenii de știință sovietici au aprins gazul și de atunci craterul mereu arde. Focul a cuprins zăcămintele de gaze naturale din această regiune, iar mirosul ascuțit al sulfului ars poate fi simțit de la o distanță mare.

16. Dealurile de ciocolată, Insulele Filipine

Foto: commons.wikimedia.org

Dealurile de ciocolată sunt niște formațiuni geologice din provincia Bohol de pe Insulele Filipine. Pe o suprafață de mai mult de 50 de kilometri pătrați sunt situate mai mult de 1 250 de dealuri. Ele sunt acoperite cu iarbă care în sezonul uscat se face cafenie (ca ciocolata), de aici și denumirea.

15. Salar de Uyuni, Bolivia

Foto: commons.wikimedia.org

Salar de Uyuni este cel mai mare deșert de sare din lume cu o suprafață de 10 580 de kilometri pătrați. Acesta este situat în partea de sud-vest a Boliviei, în apropiere de Anzi, la o altitudine de 3 656 de metri deasupra nivelului mării. Salar de Uyunia s-a format în urma secării unor lacuri preistorice. Astăzi în acest loc se află circa 50% – 70% de rezerve naturale de litiu.

14. Pădurea de Piatră, China

Foto: commons.wikimedia.org

Pădurea de piatră este un ansamblu de formațiuni calcaroase situat în provincia Yunnan din China. La prima vedere, s-ar putea părea că stâncile înalte cresc chiar din pământ și, la fel ca stalagmitele, aceste formațiuni creează o iluzie a unei păduri de piatră.

13. Insula Socotra, Yemen

Foto: commons.wikimedia.org

Insula Socotra se află la 240 de kilometri spre estul Cornului Africii (Peninsula Somalia) și la 380 de kilometri în sudul Peninsulei Arabiei. O treime din toate speciile de plante care cresc aici nu mai pot fi găsite nicăieri în lume. Insula se consideră a fi un loc „extraterestru” pe planeta Pământ.

12. Hoodoo sau „Hornurile miraculoase”, Turcia

Foto: Public Domain

Hornurile miraculoase din regiunea Cappadocia, Turcia, reprezintă niște coloane de stâncă subțiri care se formează în zonele aride de deșert. Aceste formațiuni geologice de regulă au o înălțime care variază de la 1,5 la 45 de metri.

11. Grota Jeita, Liban

Foto: commons.wikimedia.org

Grota Jeita este un sistem de peșteri de calcar situat la nord de capitala libaneză Beirut. Aici puteți ajunge doar cu vaporul, deoarece prin grotă curge un râu subteran care asigură cu apă potabilă mai mult de un milion de cetățeni libanezi.

10. Skaftafell, Islanda

Skaftafell este o zonă protejată din partea de sud-est a Islandei. Peisajul de aici seamănă foarte mult cu cel din munții Alpi și s-a format timp de mii de ani datorită unei combinații armonioase ale vulcanilor cu ghețarii.  Turiștii vin aici pentru a se bucura de o climă moale și de o bogată diversitate geografică.

9. Râul subteran Puerto Princesa, Filipine

Foto: commons.wikimedia.org

Acest râu este situat la 50 de kilometri depărtare de centrul orașului Puerto Princesa de pe Insulele Filipine. Aici turiștii pot admira stâncile care au luat o formă complexă și interesantă, pot urmări creaturi de mare neobișnuite și se pot plimba prin niște peșteri uriașe. Unele zone mai adânci ale râului subteran nici măcar nu pot fi explorate din cauza deficitului de oxigen.

8. Yellowstone, Wyoming

Parcul Yellowstone conține o mulțime de canioane, râuri, lacuri și lanțuri muntoase. Pe lângă toate, aici se află și cel mai mare vulcan de pe continent. Fauna parcului este alcătuită din urși grizzly, turme de bizoni, elani și lupi. Probabil cea mai populară atracție turistică de aici este gheizerul Old Faithful, cel mai previzibil obiect geografic de pe Terra, deoarece acesta erupe la fiecare 91 de minute cu o mică eroare.

7. Parcul Național Arches, Utah

Foto: commons.wikimedia.org

Parcul Național Arches este situat în partea de est a statului Utah. El este cunoscut pentru faptul că aici s-au păstrat mai mult de 2 000 de arcuri din gresie naturală, inclusiv unul dintre cele mai faimoase arcuri din Statele Unite, Delicate Arch. Cu toate acestea, atracțiile turistice naturale din Parcul Național Arches, continuă să fie distruse de eroziune, astfel din anul 1970 până în prezent s-au prăbușit 43 de arcuri.

6. Structura Richat, Mauritania

Foto: Public Domain

Cunoscută și sub numele de „Ochiul Saharei”, formațiunea hipnotizantă Richat poate fi găsită în deșertul din vestul Mauritaniei. Astronautul olandez Andre Kuipers a făcut această fotografie când se afla la Stația Spațială Internațională. Nimeni dintre oamenii de știință nu au reușit să afle originea acestei structuri, însă marea majoritate consideră că aceasta a apărut în urma loviturii unui asteroid. Cu toate acestea, astăzi mai există și opinia că Structura Richart nu este nimic mai mult decât o cupolă de straturi de rocă care s-a format foarte adânc din cauza eroziunii.

5. Lumea giganților de gheață (World of Ice Giants), Austria

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera Eisriesenwelt este o peșteră naturală de gheață situată în Werfen, Austria, la aproximativ 40 de kilometri de Salzburg. Având o suprafață de 42 de kilometri, aceasta este cea mai mare peșteră de gheață din lume și este vizitată anual de aproximativ 200 000 de turiști.

4. Babele, România

Foto: commons.wikimedia.org

„Babele” așa este numită o zonă de pe platoul Munților Bucegi din România. Aceasta este una dintre cele mai populare destinații turistice din țară și se numește astfel din cauza rocilor care au luat forma unor ciuperci și sunt împrăștiate pe tot platoul.

3. Valul, Arizona

Foto: commons.wikimedia.org

Valul este o formațiune de gresie în apropierea granițelor statelor Arizona și Utah, pe platoul Colorado. Acest loc este faimos printre turiști și fotografi datorită inaccesibilității și formelor văluroase în nuanțe oranj foarte aprinse.

2. Clătitele din rocă (Pancake Rocks), Noua Zeelandă

Foto: commons.wikimedia.org

„Clătitele din rocă” sunt niște formațiuni da calcar erodate unde, în timpul mareelor, apa se izbește de golurile verticale din stâncă. Astăzi turiștii pot urca pe stâncă urmând câteva poteci.

1. Peștera lui Fingal, Scoția

Foto: commons.wikimedia.org

Peștera lui Fingal este o peșteră marină pe insula Staffa din Scoția. Dimensiunile ei, acoperișul arcuit și ecourile înfricoșătoare cauzate de valuri creează o atmosferă a unei catedrale naturale. Denumirea galică a peșterii „Uaimh Bhinn” se traduce ca „peștera melodioasă”.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.